Putinova zamjena za Zelenskog? / Tko je Medvedčuk? Putin mu je kum, u Trogiru ima usidrenu jahtu. Danima prije invazije tvrdio je kako nema govora o ruskom napadu

Image
Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Cinično je od njega što je prilikom bijega koristio vojnu uniformu, govori Zelenski koji je spreman Medvedčuka mijenjati za zarobljene ukrajinske muškarce i žene

13.4.2022.
9:30
Ukrainian Presidential Press Office via AP
VOYO logo

Da je ukrajinska tajna služba uhitila Viktora Medvedčuka, oporbenjaka poznatog po proruskim stavovima objavio je na svom Telegram profilu predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Medvedčuk je bio bjegunac pred ukrajinskim vlastima, a smatralo se da je upravo on osoba koju Putin planira postaviti na čelo Kijeva kada zbaci Zelenskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik u posljednjem je obraćanju rekao kako je odgovornost za ratne zločine neizbježna, a primjer je, kako tvrdi, slučaj Medvedčuka.

"Simbolično je da je uhićen na dan Kozmonautike", rekao je pa dodao kako se Medvedčuk skrivao 48 dana te naposljetku pokušao i pobjeći iz zemlje. "Za ovog astronauta to je bila propala akcija", kaže. "Cinično je od njega što je prilikom bijega koristio vojnu uniformu prikazujući se patriotom, vojnikom", govori dalje pa zaključuje kako je spreman zamijeniti Medvedčuka za muškarce i žene koje Rusija drži zatočenima. "Neka vam Medvedčuk bude primjer. Ni bivši oligarh nije pobjegao, a neće ni obični zločinci", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, o uhićenju su se oglasili i iz Kremlja. Kažu kako informaciju o uhićenju tek treba potvrditi. Ukrajina ga je uhitila zbog izdaje.

Tko je Medvedčuk?

Medvedčuk je medijski tajkun koji je tvrdio da je Putin kum njegovoj kćeri. Time navodi kako su zajedno provodili odmore na obalama Crnog mora, a jednom je prilikom ruski tajkun rekao kako se odnos s ruskim predsjednikom razvijao više od 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, riječ je o izrazito bogatom oligarhu koji svojU jahtu ima usidrenu i u Hrvatskoj. "Royal Romance" iz Rovinja je prevezena u Trogir nakon što je Hrvatska sankcionirala Ruse, a njena vrijednost procjenjuje se na 180 milijuna dolara.

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

(Izvor: Miroslav Lelas/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ruska je informativna agencija Tass prije ruske invazije, prenosila Medvedčuka koji je isticao kako ne vjeruje da će doći do ruskog napada. Govorio je kako je Rusija nastojala razgovarati s Ukrajinom. Dapače, četiri dana prije invazije govorio je kako će ukrajinski zapadni partneri zaraditi milijarde na ratnog histeriji o Ukrajini, a to će, isticao je, državu baciti u dužničku crnu rupu.

U ukrajinski parlament Medvedčuk je ušao 2000. godine, a godinama ranije radio je kao odvjetnik. Ipak, godinu nakon toga protjeran je s mjesta potpredsjednika parlamenta zbog zlouporabe moći i kršenja propisa. Smatran je i jednim od najbližih suradnika nekadašnjeg ukrajinskog predsjednika Leona Kučme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo