Otimaju oružje okupatoru / Tko je najveći 'dobavljač' tenkova Ukrajini u ratu? Rusija! Više od 440, pola svih s kojima se Ukrajinci bore

Image
Foto: AP

Ukrajinski branitelji zarobljavali su tenkove od ruskih trupa na frontu i, još i masovnije, popravljali one koje su okupatori ostavili nakon povlačenja

7.10.2022.
16:49
AP
VOYO logo

Ministarstvo obrane Ujedinjenog kraljevstva objavilo je da su ukrajinske oružane snage od početka napada Ruske Federacije 24. veljače ove godine, ruskim trupama otele, zarobile ili preuzele najmanje 440 tenkova na linijama fronta.

Britansko ministarstvo obrane objašnjava i što iz toga proizlazi: "Više od polovice ukrajinskih tenkova na bojnom polju stoga vjerojatno čine zarobljena (oklopljena bojna) vozila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objavi se dalje navodi i to da činjenica da ruski vojnici prije povlačenja nisu uništavali borbena sredstva koja su zapela na frontu, a iz višemjesečnih izvještaja znamo da su iza ruskih trupa, osim onih koje su Ukrajinci zarobili, masovno ostajali i tenkovi koji su se kvarili, zaglavljivali u blatu ili bili tek manje oštećeni, svjedoči o slaboj obučenosti ruskih vojnika i o njihovom niskom borbenom moralu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objavi stoji još jedna procjena, da su Ukrajinci ruskim suparnicima na bojištima u nešto više od sedam mjeseci rata u Ukrajini oteli i oko 650 oklopljenih transportnih vozila.

Image
Počelo je! /

Skandal unutar Putinovog užeg kruga! Bliski suradnik nije štedio riječi, izrekao mu salvu kritika u lice!

Image
Počelo je! /

Skandal unutar Putinovog užeg kruga! Bliski suradnik nije štedio riječi, izrekao mu salvu kritika u lice!

Na osnovu ovih podataka austrijski Die Presse pozabavio se sveukupnom aritmetikom ukrajinskih tenkova. Uoči rata Ukrajina je imala oko 850 tenkova. Izjava o 440 tenkova kao "više od polovice" trenutno aktivnih u borbi značila bi da Ukrajina trenutno aktivnih tenkova u borbi ima, ako se ugrubo procijeni, 850 tenkova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to bi onda značilo da je Ukrajina zarobljavanjem ruskih tenkova i donacijama iz prijateljskih zemalja, potpuno nadoknadila sve svoje gubitke ili čak i više od toga, jer su mnogi od doniranih tenkova izrazito napredniji od onih koje su imali aktivne prije rata.

Što se tiče ruskih gubitaka, jučer je Ukrinform prenio da su ruske trupe u dosadašnjem ratu izgubile 2466 tenkova. Premda je riječ o izvorima ukrajinske vojske, što znači da nije isključeno niti preuveličavanje brojki, to bi značilo da su Ukrajinci do sada uništili oko 2000 tenkova, a ostalo zarobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinske oružane snage osim toga navode i da su do sada u ovom ratu eliminirale 61.680 neprijateljskih vojnika, što prema nekim tumačenjima iz proteklih mjeseci možda više odgovara ukupnom broju ruskih vojnika izbačenih iz stroja, odnosno zbroju ubijenih, ranjenih i zarobljenih.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo