igre života / Tko su dva ključna čovjeka u razmjeni zarobljenika? Evo priče o Mohammedu bih Salmanu i Medvedčuku

Image
Foto: AP IMAGES

Mračni princ koji naručuje ubojstva, a u zemlji otvara kina, te ukrajinski bizinismen čijoj je kćerci Putin kum

22.9.2022.
17:00
AP IMAGES
VOYO logo

Posrednik u razmjeni zatvorenika Rusije i Ukrajine, među kojima je bio i Hrvat Vjekoslav Prebeg, saudijski je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman koji je de facto pravi vladar Saudijskom Arabijom, čovjek koji je ranije šarmirao Zapad kroz prizmu reformatora, koji je tako ženama dao pravo da imaju vozačku i vratio kino dvorane u ultrakonzervativnu zemlju, da bi se potom taj mit rasplinuo nakon šokantnog i zvjerskog ubojstva Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu 2018. godine u Istanbulu.

Novinara su raskomadali kad je u konzulat došao po papire za ženidbu, vjerojatno zbog kritičnog pisanja prema Saudijskoj Arabiji u Washington Postu, on nikad nije priznao da je novinar ubijen po njegovom naređenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njega se vežu priče o zvjerskim likvidacijama neistomišljenika, brutalnom obračunavanju s članovima vlastite kraljevske obitelji, do onih da živi u dvorcu koji je dao izgraditi po uzoru na francuske kraljeve 17. stoljeća kao i da stoji iza misteriozne kupnje remek djela Leonarda Da Vincija "Salvador Mundi" (Spasitelj svijeta) koja je prodana za 450,3 milijuna dolara te je time postala najskuplja slika ikad prodana. No i taj iznos tek je kap u moru njegova bogatstva koje se procjenjuje na 377 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznat je i kao MBS i sin je saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza i njegove treće žene. Još od malena pratio je oca posvuda, učio kretati se među uglednicima, studirao je i diplomirao u Rijadu, a kasnije je osnovao mnogobrojne tvrtke. Godine 2009. postao je formalni savjetnik svog oca, koji je tada bio guverner Rijada, a s uzdizanjem oca na prijestolje i on se uzdigao.

S jedne strane zemlji se i zapadu predstavljao kao reformator, svoju viziju zemlje iznio je u planu "Vizija 2030." kojom je predvidio drastično povećanje prihoda na nafti, ali i okretanje prema drugim ekonomskim granama privlačeći strane investitore. Postao je kreator nove ekonomske politike za koju se sad pokazuje da je bila preambiciozna. Paralelno je gradio imidž društvenog reformatora pa je ženama dozvolio i sudjelovanje na sportskim događanjima, a ukinuo je i strogo pravilo da se u javnosti moraju pojavljivati u dugim crnim opravama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mračni svijet zvjerskih ubojstava'

No njegov svijet mnogo je zlokobniji nego se čini. Naime, dok bi povlačio poteze koji izgledaju kao labavljenje konzervativne i vrlo tradicionalne zemlje, paralelno bi se zatvarale, zvjerski mučile i silovale aktivistkinje koje se bore za prava žena.

No on i ne skriva da je autoritaran vladar koji gazi sve koji ne misle jednako i ne libi se nijednog sredstva. Njegovi potezi na rubu su i međunarodnih incidenata i uz njega se vežu čak bizarne priče. Tako je u studenom 2017. libanonski premijer Saad al-Hariri iznenada podnio ostavku pod sumnjivim okolnostima dok je bio u posjetu Rijadu. Tek nakon značajnog međunarodnog pritiska Haririju je dopušten povratak u Libanon, gdje je odmah suspendirao svoju ostavku. Okolnosti ove bizarne epizode ostale su nerazjašnjenje, ali sumnje svijeta potaknuo je i Mohammed na investicijskoj konferenciji godinu dana kasnije kada je zbio šalu o otmici Haririja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Džihadistička skupina /

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na hram sikha u Kabulu: 'Vrijeđali su proroka Muhameda'

Image
Džihadistička skupina /

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na hram sikha u Kabulu: 'Vrijeđali su proroka Muhameda'

Otprilike u isto vrijeme kada je Haririjeva neobična ostavka, uhićeni su deseci saudijskih prinčeva, poslovnih čelnika i viših dužnosnika. Manevar je najavljen kao antikorupcijski potez. No budući da su zatočene osobe bile neke od najbogatijih i najmoćnijih osoba u zemlji, uključujući megamilijardera princa al-Waleeda bin Talala, mnogi su promatrači sumnjali da je prava svrha čišćenja bila osigurati vlast u Mohammedovim rukama. Mnogi su pušteni tek nakon što su državi prepustili djelomičnu kontrolu nad svojim poslovima ili platili milijarde dolara. Vjeruje se da je saudijska vlada tim potezom prikupila više od 100 milijardi dolara.

U ožujku 2020. Mohammed je još jednom pritvorio kolege članove saudijske kraljevske obitelji. Optuženi su za izdaju, a među zatočenicima su bili prinčevi mnogo bliži prijestolju, uključujući brata kralja Salmana Ahmada i Muhammada bin Nayefa, bivšeg prijestolonasljednika kojeg je Mohammed bin Salman zamijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, ekonomske posljedice pandemije i ruske invazije na Ukrajinu revitalizirale su Mohammedov ugled kao globalnog gospodarskog igrača 2022. Dok su visoke cijene nafte i inflacija mučile gospodarstvo u cijelom svijetu, Erdogan je srdačno primio Mohammeda u Turskoj u lipnju.

A u ovoj razmjeni zarobljenika, također intrigantna osoba je i bivši ukrajinski zastupnik i čelnik oporbe Viktor Medvedčuk (68) koji je u toj razmjeni oslobođen. Rusi u razmjeni pustili 215 ljudi, dok je druga strana uz Medvedčuka oslobodila još 54 ljudi. No koliko vrijedi jedan Medvedčuk, otkrio je sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Najprije nam je ponuđen povratak 50 naših ljudi u zamjenu za jednu osobu koju drži Služba sigurnosti Ukrajine. Pričali smo. Inzistirali smo. Broj se povećao s 50 na 200", rekao je Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Medvedčuk je i više nego proruski političar vrlo blizak Kremlju, Putin je čak kum njegovoj kćerki. Podsjetimo, pod optužbama izdaje, bio je u kućnom pritvoru u Kijevu u svibnju 2021., ali je pobjegao nekoliko dana prije početka rata u Ukrajini.

Iako se razmjena za Medvedčuka već ranije dogovarala, službeni Kremlj to je odbio. U samoj Ukrajini, njegovu oporbenu stranku u parlamentu suspendirao je Zelenski. Nama bliža priča o ovom biznismenu čije se bogastvo procjenjuje na 460 milijuna dolara, je o megajahti Royal Romance koja je bila privezana u riječkoj luci te je blokirana početkom eskalacije rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo