'poklon za Putinov rođendan' / Troje poginulo u eksploziji mosta na Krimu. Rusi objavili snimku kamiona u kojem je navodno bio eksploziv

Image

Ukrajinci likuju: 'Krim, most, tek početak', ali nisu i službeno potvrdili da stoje iza eksplozije

8.10.2022.
14:13
VOYO logo

Ruski Istražni odbor priopćilo je preliminarne informacije o broju mrtvih nakon eksplozije i buktinje na Krimskom mostu. Priopćili su da je troje ljudi poginulo.

"Riječ je, pretpostavlja se, o putnicima automobila koji se nalazio pored dignutog kamiona.Trenutno su tijela dvojice mrtvih muškaraca i žene već izvučena iz vode, njihov identitet se utvrđuje", priopćili su iz Istražnog odbora. Istražitelji su također utvrdili podatke o kamionu i njegovom vlasniku - riječ je o stanovniku Krasnodarske teritorije te je istraga pokrenuta u njihovu mjestu prebivališta. Sada se proučava ruta kretanja automobila i relevantna dokumentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Podsjetimo, jutros je eksplodirao most i to samo nekoliko sati nakon rođendana ruskog predsjednika Vladimira Putina koji ga je i otvorio. Riječ je o omraženom mostu koji predstavlja ruske aneksije Krima. Izgrađen je u dva dijela - jedan je cestovni, a drugi željeznički. Povezivao je poluotok Krim s ruskim kopnom. Već satima se na društvenim mrežama pojavilo mnogo snimki koje pokazuju trenutke same eksplozije, a onda i buktinje koja je uslijedila.

Sam most važan je zbog opskrbe ruskih snaga, što na Krimu, što na okupiranim dijelovima Ukrajine od početka invazije. Dio "neuništivog" mosta srušio se u more, a prema prvim informacijama, vlak se zapalio u eksploziji. Prevozio je cisterne s gorivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Kijev nije preuzeo odgovornost za napad, jedan se ukrajinski dužnosnik pohvalio da bi "Putin trebao biti sretan jer ne dobije svatko tako skup rođendanski poklon". Nije jasno je li bombaš samoubojica uzrokovao eksploziju, no nema ni izvješća o dolasku projektila.

Neki svjedoci su tvrdili da su bile dvije eksplozije. Vjeruje se da iza napada stoji eksplozija kamiona, a ruske sigurnosne službe identificirale su kamion za koji vjeruju da je bio prepun eksploziva. Kamion je pretražen sustavom maksimalne sigurnosti na mostu prije nego što mu je dopušteno da prijeđe preko mjesta gdje je detonirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako donosi Daily mail, ukrajinski dužnosnici rekli su da neće potvrditi niti zanijekati bilo kakvu umiješanost u eksploziju do "konačne pobjede" Ukrajine. Bilo je i izvještaja o prekidu još jedne željezničke linije do Krima u, kako neki tvrde, koordiniranim napadima na ruske opskrbne linije. Viši ukrajinski dužnosnik pozdravio je vijest o eksploziji, rekavši kako se nada da će to pomoći da se Rusija istjera iz zemlje. Svjedoci su tvrdili da se ogromna eksplozija mogla čuti kilometrima daleko dok je vlak na sredini mosta planuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje zašto rendgenski snimci kamiona na mostu nisu otkrili eksploziv. Prethodno se mislilo da most čvrsto štite ruske snage, uključujući i odred vojnih dupina. Službenici skeniraju i pretražuju vozila prije nego im dopuste prijeći most, kao i veliku vojnu prisutnost u blizini.

Međutim, ništa od toga nije uspjelo zaustaviti eksploziju. Ulazi mosta su s obje strane opremljeni su ruskim ST-6035 "stacionarnim radio-tehničkim inspekcijskim sustavima" namijenjenim identificiranju eksploziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zar ga je iznenadilo? /

Udar na Krimski most: Kijev još ljetos objavio marke s točno tim scenama i sve najavio. A Putin se čudi!?

Ogromni redovi pojavili su se na benzinskim postajama na Krimu nakon rušenja mosta, ubrzo nakon što su dužnosnici s Krima rekli da benzina ima za 40 dana. Drugi izvori rekli su da je goriva bilo samo za 15 dana jer su kupci u panici satima čekali u redu.

Mještani su također dobili tri kg osnovnih namirnica zbog straha za opskrbu poluotoka, navodi se u izvješćima. "Imali smo dobar život, ali je kratko trajao. Kraj mosta… Putevi su sada odsječeni", izjavio je jedan ruski stanovnik Krima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Image
Image
Foto: AP Image

Mykhailo Podolyak, savjetnik predsjednika Zelenskog, rekao je na Twitteru: 'Krim, most, početak. Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je Rusija okupirala mora biti protjerano." Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je na društvenim mrežama: "Raketna krstarica Moskva i Kerčki most - dva zloglasna simbola ukrajinskog Krima - su se srušili. Što je sljedeće na redu, Rusi?"

Ruski su također objavili snimku koja koja navodno prikazuje zaustavljanje kamiona koji je eksplodirao na Krimskom mostu na kontrolnom punktu malo prije eksplozije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo