O planovima čovjeka u Kremlju / 'U EU-u je još mir zbog ravnoteže straha. Ali Putin je odluku donio', analitičari za Direkt o mogućim nuklearnim udarima

Odmjeravanje snaga u Europi između Rusije i svih drugih odavno ide u eskalaciju. Hakeri, puč u C. Gori. Ukrajina je tek novi korak. Pa Moldavija, baltičke republike

28.4.2022.
22:25
VOYO logo

Zaoštrilo se. Rusija sada otvoreno prijeti zapadu. Davanje oružja Ukrajincima ugrožava europsku sigurnost, ne testirajte naše strpljenje, poruka je Moskve, i to nakon što je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla da treba udvostručiti podršku i davati Ukrajini tenkove i avione.

Vladimir Putin jučer je rekao da, tko se uplete, može očekivati da će osvetnički udari biti brzi kao munja. A prekjučer je osvetom zaprijetio i Japanu zbog vojnih vježbi s Amerikancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na državnoj televiziji razgovara se jednako jezivim tonom. Urednica Margarita Simonian sinoć je rekla: "Vjerojatnije je da će Putin stisnuti crveni gumb nego dopustiti da Rusija izgubi rat."

I zato nikoga ne čudi što bivši zamjenik zapovjednika NATO-a za Europu kaže: "Da, zapad se treba spremiti za rat." Darinka Trgo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sulude igre /

Ruska državna TV opisala koliko bi dugo projektil 'Sotona 2' letio do Londona, Berlina, Pariza, s preko 10 nuklearnih glava

Image
Sulude igre /

Ruska državna TV opisala koliko bi dugo projektil 'Sotona 2' letio do Londona, Berlina, Pariza, s preko 10 nuklearnih glava

Boris Johnson, Ursula von der Leyen, Charles Michel, Pedro Sanchez, Janez Janša i danas glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, riskirali su i vlakom su došli u Kijev.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres: "Dakle, rat je u 21. stoljeću apsurd. Rat je zlo. I kada vidimo te situacije, naša srca su uz žrtve i njihove obitelji kojima izražavamo sućut."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije posjeta Buči, dva dana ranije sastao se s Putinom. Tražio je od njega da omogući evakuaciju civila, na što je Putin navodno pristao. Što se ruskog cara tiče, Ukrajinci koče pregovore i bez razloga ih optužuju za masakr u Buči. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je šefu UN-a: "Pregovori se nastavljaju, i to online. Nadam se da će nas ovo dovesti do pozitivnog rezultata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pozitivnim rezultatima u utorak, o osveti u srijedu. Putina su razljutili posjeti europski lidera Kijevu, ali i izjava britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss: 

"Teško naoružanje, tenkovi, avioni. Zavirimo dublje u naše zalihe, ubrzajmo proizvodnju, moramo to učiniti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je Moskva SAD-u poručila da prestane slati oružje, a poziva i sve druge da to nipošto ne čine.

"Ako netko izvana namjerava intervenirati i stvoriti  neprihvatljivu stratešku prijetnju za Rusiju, trebao bi znati da će naši uzvratni udari biti munjevito brzi", kazao je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu je izjavu komentirao Branimir Vidmarović, stručnjak za geopolitiku i međunarodne odnose:

"Za sada prijetnje nema. Međutim, svejedno moramo Putinove prijetnje uzeti ozbiljno. Jer radi se o tome da je Putin spreman, jer očito su odluke donesene da u slučaju da se nešto dogodi što može promijeniti tijek rata, a to je mislio pod strateški, da bi on iskoristio naoružanje, ili nadzvučno ili u krajnjem slučaju nuklearno naoružanje slabog inteziteta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od naoružanja Kijevu se šalju dijelovi aviona, puške, streljivo i novac. Biden je danas najavio da šalje još 33 milijarde dolara. Tenkove, zrakoplove, balističke projektile, Zapad još nije poslao. Ali, i ovo je bilo dovoljno da razljutimo Ruse. 

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova: "Zapad otvoreno poziva Kijev da napadne Rusiju, i to oružjem kojeg su dobili od članica NATO saveza. Savjetujem svima da ne testiraju naše strpljenje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strpljenja očito imaju sve manje, a je li europska sigurnost ugrožena zbog pomoći Ukrajini?

Vojni analitičar Igor Tabak: "Mislim da ne. Mislim da je jako jasno da taj mir počiva i na ravnoteži straha, što znači da NATO savez i EU moraju biti jasno spremni, ako treba i naći se u sukobu, a ne samo pričati u nekakvoj spremnosti, pa onda čim se postavi nekakav izazov, pobjeći s kriznoga polja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putinove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, smatraju stručnjaci, a ozbiljni su i na ruskoj državnoj televiziji. 

Margarita Simonian, urednica televizije Russia Today: "Ili ćemo izgubiti u Ukrajini ili će početi Treći svjetski rat. Ja mislim da je drugi scenarij realniji poznavajući Vladimira Putina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidmarović na to kaže: "Da, to je tako. Za sada vidimo da sve ide, više manje, po Putinovom planu. Sada je ta prva faza rata prošla. Druga faza je taktički i polako stezanje obruča oko Donbasa, spajanje tih koridora na moru. S Mariupoljem je gotovo. U najgorem slučaju, ako se nešto prelomi, onda Putin može posegnuti za nuklearnim oružjem. Ali, ne govorimo tu o apokalipsi, nego o razmjeni nuklearnih udaraca po raznim objektima kako bi se pokazali jedan drugome zube."

Pokazivat će zube, u slučaju da se NATO umiješa, da se Ukrajini pošalju balistički projektili koji bi ih mogli ugroziti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmjeravanje snaga u Europi između Ruske Federacije i svih ovih drugih zemalja već puno godina klizi prema eskalaciji. Upadi u računalne sustave, puč u Crnoj Gori sve su to stvari koje nisu prijateljske. Ukrajina je tu samo idući korak, a vidimo zadnjih dana da destabilizacija Moldavije na repertoaru, a da ne govorimo i prijetnje Baltičkim Republikama", kazao je Tabak.

Rat će potrajati, smatraju stručnjaci. Mjesecima, godinama, a Britanci poručuju da bi mogao trajati čak deset godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo