sve više ubijenih novinara / U granatiranju Kijeva poginula ruska novinarka koja je surađivala i s Navaljnim. 'I života se odrekla zbog ovog, bez razmišljanja'

Image
Foto: Twitter

Baulina je jedan od najmanje sedam novinara za koje je poznato da su ubijeni tijekom rata u Ukrajini

24.3.2022.
10:20
Twitter
VOYO logo

U granatiranja Kijeva u srijedu je poginula ruska novinarka Oksana Baulina snimala je ruševine trgovačkog centra.

"Poznavao sam je 16 godina i radio s njom na nekoliko neovisnih medija. Oksana Baulina, ruska novinarka izvanrednog morala, danas je ubijena u ruskom napadu u Kijevu", napisao je na Twitteru novinar Aleksej Kovaljov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baulina je u prošlosti radila za antikorupcijsku fondaciju vođe ruske opozicije Alekseja Navalnija. Prošle godine, ta fondacija je proglašena ilegalnom i ekstremističkom od strane vlasti, stoga je novinarka morala napustiti Rusiju, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U granatiranju je ubijena još jedna osoba, a dvije su ozlijeđene. Kao novinarka je došla u Ukrajinu, gdje je izvještavala iz Kijeva i Lavova, navodi njezin list The Insider, izražavajući "iskrenu sućut" obitelji i prijateljima.

Baulina je jedan od najmanje sedam novinara za koje je poznato da su ubijeni tijekom rata u Ukrajini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja Press Emblem izvjestila da je ukrajinski novinar Shakirov Dilerbek Shukurovych ubijen 26. veljače, dva dana nakon početka invazije. Jevenij Sakun, snimatelj ukrajinske postaje LIVE, ubijen je u ruskom granatiranju. Brent Renaud, redatelj dokumentarnih filmova, poginuo je 13. ožujka dok je radio za časopis Time. A Oleksandra Kuvšinova i Pierre Zakrzewski, koji su bili na zadatku za Fox News, ubijeni su kad su vojnici zapucali na njihov automobil. Istraživački novinar Viktor Dudar poginuo je na prvoj crti bojišnice tijekom bitke s ruskim vojnicima u blizini južnog grada Nikolajeva, objavili su ukrajinski izvještaji.

''Oksana je odustala od uspješne karijere u lifestyle časopisima (prvi put sam je upoznao u Time Out Moscow 2006. gdje je uređivala modnu rubriku) kako bi postala oporbena aktivistica, borac za ljudska prava, a potom i reporterka. Uhićena nekoliko puta, njezina organizacija proglašena je "ekstremističkom". Tako ću ja pamtiti Oksanu. Uvijek na čelu bilo kojeg skupa, neizmjerno snalažljiva, nevjerojatno hrabra, ali nikad nepromišljena ili neodgovorna, uvijek davajući svoju nadljudsku energiju za najpravednije ciljeve. I života se odrekla zbog ovog, bez razmišljanja'', napisao je Kovaljov na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo