RTL Direkt / U Kijevu su bile menadžerice i poduzetnice, sada su izbjeglice na Kvarneru: 'Želim raditi, ja sam mlada žena'

'Ja sam Ruskinja i svi u mojoj obitelji su Rusi. Bili smo sretni u Ukrajini. To je jako važno reći svijetu', kaže jedna od njih za Direkt

10.3.2022.
7:41
VOYO logo

U Kijevu su bile menadžerice i poduzetnice, sada su izbjeglice na Kvarneru. Imale su poslove u kojima su bile najbolje, dom i obitelj, a sada to živi samo u njihovim sjećanjima. Sinovi su im ostali u Ukrajini, nemaju stanove, automobile ni ništa ono što su imale prije samo dva tjedna. O svom životu prije i nakon rata Idi Balen ispričale su tri Ukrajinke.

Sa zapada Ukrajine do Matulja. Sve što je bila, više nije. Sve što je imala, više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslava Lakatoš iz Mukačeva: "Radila sam u mjenjačnici i na osiguranju automobila. Odgajala sam djecu, ljeti smo išli na more. To je bio naš život, dobro smo živjeli."

S dvoje male djece sada živi u ovoj sobi. No pola srca ostalo joj je s najstarijim sinom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostao je u Ukrajini. On je skoro punoljetan i ne može prijeći granicu. Ostao je kod mojih roditelja. Nema smisla, nema radosti, ne znamo koja je budućnost. Ne znam što ćemo raditi u budućnosti. Jednostavno ne znam. 

Svjesna je da se u Ukrajinu neće uskoro vratiti, a iako potpuno slomljena, ovdje ne želi biti samo izbjeglica: "Ja bih htjela napredovati, želim raditi, ja sam mlada žena, ja želim živjeti i razvijati se."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Julia Kazanskaja je pobjegla iz Kijeva, od četvrtka je u Crikvenici. Šetnja Opatijom s prijateljicom iz istog grada i djecom pomaže da se ne prepusti crnim mislima. I njezin je najstariji sin na pragu punoljetnosti. Nije mogao pobjeći, ostao je s bakom.

U Kijevu je bila poznata. Držala je jedan od najboljih kozmetičkih salona, a klijenti su bili i slavni Ukrajinci. I njoj je jasno da povratka u domovinu sada nema. Kao i svi,  zahvalna je Hrvatskoj na gostoprimstvu i ovdje, kaže, neće biti teret:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim učiti ljude, jer je bolje za stručnjake da stvarju škole i dijele svoje znanje, kao što smo to radili u Ukrajini." 

Olga Brukh je na Kvarner stigla prekjučer. Do 24. veljače bila je menadžerica u jednoj od najvećih ukrajinskih tvrtki za prodaju i marketing. Pod sobom je imala cijeli tim ljudi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije bio samo posao, to je bio moj život. Jer je jako zanimljivo. Razvijali smo prekrasne stambene komplekse, prodavali stanove, reklame. Organizirali smo puno zanimljivih događanja za klijente."

A onda je sve to nestalo, stari život žive samo u sjećanjima. Jedan od razloga zašto je stala pred kamere je i da prenese poruku, koju mnogi u Rusiji ne čuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam Ruskinja i svi u mojoj obitelji su Rusi. Bili smo sretni u Ukrajini i nitko nas nije uznemiravao i cijeli sam život pričala na ruskom. To je jako važno reći svijetu.
Bila sam sretna, imala sam sve u Ukrajini. Svoj stan, auto, prijatelje, obitelj, majku. Sve je tamo." 

A sada sa sinom od 11 godina mora, ali i želi početi iznova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu sve. I nije važno to što sam u Ukrajini bila menadžerica. Ako bude potrebno nešto čistiti, raditi u restoranu… To za mene nije problem", kaže Olga.

Djeca će već drugi tjedan krenuti u školu. One će početi tražiti posao. Gradit će iz temelja ono što su u svojoj zemlji već izgradile. Žive za dan u kojem će vidjeti svoje sinove. Nema vojske koja im može ubiti snagu i želju da nastave. Sa zapada Ukrajine do Matulja. Sve što je bila više nije. Sve što je imala, više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo