MOGUĆI ULAZAK U EU? / Žestoke bitke u Sjeverodonjecku, Rusi spremaju veliki napad? Zelenski: 'Uvjereni smo da je cijela Europa meta'

Image
Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko

U petak stiže odluka o kandidaturi Ukrajine u Europsku uniju

11.6.2022.
18:48
AP Photo/Natacha Pisarenko
VOYO logo

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen drugi je put od početka rata stigla u Kijev i sastala se s ukrajinskim predsjednikom.

Gužva na željezničkom kolodvoru u gradu Pokrovsk na istoku Ukrajine. Svakog dana u 16:30, kada kreće vlak spasa - tisuće Ukrajinaca - bježe put zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi sada živimo na prvoj crti bojišnice. Djeca su stalno zabrinuta, noću se boje spavati. Stoga smo odlučili otići iz grada Krasnohorivke, samo da pobjegnemo od bombardiranja", kaže izbjeglica iz Ukrajine, Svetlana Kaplun.

"Što biste vi napravili? Radili smo više od 30 godina kako bi stekli sve što imamo", poručuje Ljudmila Voločkova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rat u ukrajini /

Zelenski poručio: Ukrajina sprema 'knjigu krvnika'. Ukrajincima najavio najtežu zimu do sada

Image
rat u ukrajini /

Zelenski poručio: Ukrajina sprema 'knjigu krvnika'. Ukrajincima najavio najtežu zimu do sada

I dalje se vode žestoke borbe u Sjeverodonjecku, koji je ključan za rusku kontrolu nad istočnom Ukrajinom. Ukrajinci tvrde kako su povratili kontrolu nad kemijskom tvornicom u tom gradu i da Rusi spremaju veliki napad na grad Slovjansk, u regiji Doneck. Oni im uzvraćaju - uništili smo tri ukrajinska aviona, ali i vojnu bazu stranih plaćenika.

"Ruski sustavi protuzračne obrane tijekom proteklog dana oborili su dva zrakoplova MiG-29 ukrajinskog ratnog zrakoplovstva u blizini Snihurivke u Mikolajivskoj regiji i jedan Su-25 u blizini Aleksandrovke u regiji Harkiv", tvrdi glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, Igor Konašenkov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se borbe na istoku zemlje intenziviraju, u Kijevu je, drugi put od travnja - predsjednica Europske komisije. Potvrdila da će u petak objaviti - treba li Ukrajina dobiti status kandidata za Europsku uniju.

"Radili smo dan i noć na ovoj procjeni i obećala sam vam u travnju, dragi Volodimire, da ćemo neumorno raditi na tome. Dakle, današnje rasprave omogućit će nam da do kraja sljedećeg tjedna dovršimo svoju procjenu", kaže predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija želi uništiti Europsku uniju, kako bi Europu ostavila podijeljenom i slabom. Uvjereni smo da je Rusima cijela Europa meta, a Ukrajina je tek prva faza agresije u tim planovima", napominje predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.

Istovremeno, u Kijevu, na obali rijeke Dnjepro - grozote rata pokušavaju se zaboraviti. No u idiličnom okruženju sigurnosti nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ovdje igramo odbojku, dogodi se da čujemo sirene. Uvijek se jako uplašim, jer pomislim kako će početi padati bombe s neba", tvrdi studentica Valerija iz Kijeva.

Baš na ruske bombe, odnosno mogućnost invazije, prije početka rata Zelenskog je upozorio američki predsjednik. Joe Biden je sinoć iz Los Angelesa poručio da o ozbiljnosti Putinove namjere ukrajinski predsjednik - nije htio ni čuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo