POČINIO ZLOČIN / U Ukrajini počinje prvo suđenje ruskom vojniku optuženom za silovanje: 'Ubio je njenog supruga, prijetio djetetu'

Image
Foto: Shutterstock/ilustracija

Tijekom ruske invazije na Ukrajinu služio je u 239. pukovniji 90. gardijske tenkovske i bio uključen u neuspjelu ofenzivu na Kijev

23.6.2022.
16:25
Shutterstock/ilustracija
VOYO logo

Ukrajina će održati pripremno ročište u svom prvom suđenju ruskom vojniku optuženom za silovanje Ukrajinke tijekom invazije. Ovo je prvi u nizu takvih suđenja kako piše The Guardian.

Osumnjičeni 32-godišnji Mihail Romanov kojem će se u četvrtak suditi, optužen je da je u ožujku provalio u kuću u jednom selu u regiji Brovarsky izvan Kijeva, ubio muškarca, a zatim više puta silovao njegovu suprugu dok je oružjem prijetio njoj i njezinom djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina kaže da istražuje tisuće potencijalnih ratnih zločina počinjenih tijekom ruske invazije, koja će u petak obilježiti svoj četvrti mjesec.

Ruski zločini protiv ukrajinskih civila koje su dokumentirali novinari i tužitelji koji rade u Ukrajini uključuju seksualne napade, ubojstva i pljačke. Tužitelj koji radi na slučajevima seksualnog nasilja rekao je ranije za Reuters da se istražuje do 50 zločina koji uključuju seksualno zlostavljanje i silovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon posjeta glavnom gradu Ukrajine početkom ovog mjeseca, Pramila Patten, visoka dužnosnica UN-a, rekla je da slučajevi silovanja pod istragom "predstavljaju samo vrh ledenog brijega", opisujući seksualno nasilje kao "najskriveniji zločin" počinjen nad Ukrajinkama u rata i pozivajući preživjele da se jave.

Image
tortura na okupiranim područjima /

Silovanje kao ratno oružje u Ukrajini: 'Imali smo poziva žena, djevojaka, nismo im mogli pomoći'

Image
tortura na okupiranim područjima /

Silovanje kao ratno oružje u Ukrajini: 'Imali smo poziva žena, djevojaka, nismo im mogli pomoći'

Ne zna se puno informacija o Romanovu, koji na slikama na društvenim mrežama ima tetovažu velikog medvjeda na prsima. Tijekom ruske invazije na Ukrajinu služio je u 239. pukovniji 90. gardijske tenkovske i bio uključen u neuspjelu ofenzivu na Kijev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je Ukrajina objavila da pokreće istragu protiv Romanova, glavna tužiteljica Iryna Venediktova rekla je: "Sada ne znamo gdje je – možda se još bori, možda je na rotaciji u Ruskoj federaciji, možda je mrtav. Ne znamo, ali želimo ga kazneno goniti u odsutnosti".

Prošlog mjeseca sud u Kijevu osudio je Vadima Shishimarina, 21-godišnjeg ruskog vojnika kojeg je zarobila Ukrajina, na doživotni zatvor zbog ubojstva ukrajinskog civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo