naveo 17 teza / Ugledni američki general predviđa kraj rusko-ukrajinske krize: 'Ovo su razlozi zbog kojih čvrsto vjerujem da će Ukrajina izdržati!'

Image
Foto: Twitter

'Moj stav se temelji na osobnoj procjeni o tome tko će se najbolje suočiti s izazovima kombiniranog ratovanja i koja vojska je dobra vojska koja uči'

26.4.2022.
15:44
Twitter
VOYO logo

Umirovljeni general pukovnik i CNN-ov vojni analitičar Mark Phillip Hertling služio je 37 godina u američkoj vojsci, a umirovio se 2013., kao zapovjednik američke vojske u Europi i Sedmoj armiji.

Hertling je tijekom svoje dugogodišnje vojne karijere proveo godine u izravnim borbama kao i u obučavanju vrhunskih jedinica. Bio je zapovjednik 1. oklopne divizije u Iraku, a njegova jedinica često je spominjana zbog svojih vojnih uspjeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Služio je i zapovijedao na svim razinama kopnene vojske i vodio borbenu obuku u SAD-u te zajedničkom multinacionalnom Centru za obuku u Europi.

"Nekoliko ljudi mi je sugeriralo da sam bio prilično 'hrabar' u nekim mojim predviđanjima o ratu u Ukrajini. Osim taktičkih procjena, postoje dva glavna razloga zbog kojih sam rekao da će Ukrajina pobijediti u ovoj borbi", napisao je Hertling u jučer na svom Twitter profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je detaljno objasnio na čemu temelji svoje procjene o pobjedi vojske Volodimira Zelenskoga nad moćnim strojem Vladimira Putina. Naveo je 17 razloga.

"Jako je teško istovremeno koordinirati kombinirane akcije tenkovima, pješaštvom, topništvom, inženjerijom, protuzračnu obranu, zračnu potporu, pomorske snage, akcije specijalnih snaga, desante i logističku podršku", navodi Mark Hertling. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da takva operacija zahtjeva veliki trud i intenzivnu obuku vojnika u stvaranju specifičnih vještina, te provođenje treninga koji grade sposobnosti  profesionalnih timova da spajaju te vještine, razumiju složene doktrine i poznaju opremu te da dobiju izvrsno vodstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hertling podsjeća kako sve to zahtijeva vrijeme, odlučnost i neprestano ponavljanje treninga koji razvijaju timski rad, međusobno povjerenje, odanost i prijateljstvo.

"Dobre vojske to znaju, a dobri zapovjednici osiguravaju da se to dogodi. Nacije se oslanjaju na vođe kako bi osigurali da sve funkcionira kada su ugroženi. Nedovoljno dobre vojske pak, stavljaju ročnike pod oružje, na teren šalju neodržavanu i manjkavu opremu i dopuštaju korupciju", napisao je umirovljeni časnik.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspješan i dobar vojni zapovjednik može vidjeti sve te stvari kada procjenjuje vojsku. Nije to tako teško, pogotovo ako ima praktičnog iskustva", istaknuo je.

Image
specijalna operacija moldavija? /

Što se događa u Moldaviji? Nakon otkrića ruskog plana za napredovanje prema zapadu, u toj zemlji odjekuju eksplozije

Image
specijalna operacija moldavija? /

Što se događa u Moldaviji? Nakon otkrića ruskog plana za napredovanje prema zapadu, u toj zemlji odjekuju eksplozije

Drugi razlog zbog čega vjeruje u pobjedu Ukrajine je taj što se uvjerio kako naizgled male stvari doprinose velikom neuspjehu. Podsjetio je kako je kao mladi pukovnik prestao zapovijedati tenkovskom brigadom te postao zapovjednik operativne grupe u NTC-u gdje se vojska uvježbava za velike postrojbe i pripremaju se za borbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao zapovjednik brigade, mislio sam da sam prilično dobar. Ali u obuci drugih brigada shvatio sam koliko toga ne znam", priznao je.

"Dobre jedinice dodatno glancaju ono što dobro čine, popravljaju svoje loše stvari i bitka se nastavlja. Nakon tri tjedna te jedinice i njihovi vođe su prokleto dobri. S druge strane ne tako dobre jedinice ne prihvaćaju kritike i ne popravljaju greške, stalno dopuštaju da se mali problemi pretvore u velike i ne razmišljaju o vlastitim neuspjesima i lošem liderstvu", tvrdi umirovljeni vojni časnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako nakon nekoliko mjeseci, svatko iz tima Operativne grupe NTC-a, može brzo razlikovati dobre od loših jedinica.

Također je naveo, kako je nekoliko godina nakon služenja u NTC-u, poslan da kao brigadni general zapovijeda Europskim centrom za obuku vojske u Hohenfelsu u Njemačkoj. Tamo SAD i njihovi saveznici obučavaju mlade vojnike, razvijaju narednike kao vođe, obučavaju velike formacije u kombiniranim operacijama na razini malih postrojbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ukrajinska je vojska tamo trenirala, a uskoro su imali i vlastiti Centar za obuku u vojnoj bazi Javoriv na zapadu zemlje.

"Mogu reći da su Ukrajinci imali sjajne vojnike i dobre jedinice", kaže Hertling.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da je nekoliko puta promatrao rusku vojsku na obuci i vježbama te da mu se činilo da to nisu bile "dobre jedinice".

Osvrnuo se i na ofenzivu u Donbasu te ukazao koji izazovi tu čekaju Ukrajince, ali i Ruse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

Izvor: Twitter

"Sljedeća faza ove ilegalne invazije uskoro će se odigrati u istočnoj i južnoj Ukrajini. Već izloženi organizacijski problemi ruske vojske kao što su manjak ljudstva u oporavljenim jedinicama, loša oprema, nefunkcionalna logistika, užasno vodstvo i nizak moral vojnika, samo će rasti", smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ukrajinska vojska će se također suočiti s novim izazovima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velike operacije konvencionalnim kombiniranim oružjem puno su zahtjevnije od manjih taktičkih borbi koje smo do sada vidjeli. Upravljanje logistikom na velikim prostranstvima i korištenje nove, zapadne opreme također će se pokazati izazovom. Ali opet ću biti 'hrabar' u izjavi da će Ukrajina izdržati", napisao je.

Za kraj je napomenuo da se nada da se njegovo mišljenje neće doživljavati kao oholost već da je to samo njegov stav temeljen na osobnoj procjeni o tome tko će se najbolje suočiti s izazovima kombiniranog ratovanja i koja je od ove dvije vojske "dobra vojska koja uči".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo