'ZADATAK JE DA IH ZAUSTAVIMO' / Ukopani u šumi čekaju ruske trupe koje se nalaze nekoliko kilometara od njih: 'Dolaze, ali izbacit ćemo ih odavde'

Image
Foto: Profimedia

U šumi nedaleko Slovjanska dio boraca ukrajinske teritorijalne obrane sprema se za bitku s ruskim trupama

3.7.2022.
9:25
Profimedia
VOYO logo

Dio boraca ukrajinske teritorijalne obrane, neprofesionalnih vojnika koji su se prijavili za regrutaciju u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu, ukopani su u šumu nedaleko Slovjanska u regiji Donbas te od tamo prate vijesti o napredovanju ruske vojske koja se nalazi tek nekoliko kilometara dalje od njih, piše CNN.

Do sada su izbjegavali kontakt s neprijateljem, ali svakodnevno slušaju tutnjavu topova. Njihov šumoviti logor redovito je obasipan kazetnim streljivom koje je ranilo nekoliko vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su opskrbljen protutenkovskim oružjem, koje se pokazalo presudnim u bitci s ruskim trupama, ono im u ovoj fazi rata ne treba.

Donbas je mjesto gdje je počeo sukob s Rusijom 2014. A nakon što je Ukrajina ranije ove godine spriječila ruski pokušaj smaknuća ukrajinske vlade u Kijevu, Donbas je ponovno u središtu rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
velika ulaganja /

Zelenski poziva na međunarodnu pomoć u obnovi razorene Ukrajine: 'Potrebno je stvoriti nove temelje života'

Image
velika ulaganja /

Zelenski poziva na međunarodnu pomoć u obnovi razorene Ukrajine: 'Potrebno je stvoriti nove temelje života'

Ruske trupe sporo napreduju, no na istoku Ukrajine zauzeli su Severodonjeck te su na pragu da osvoje i susjedni Lisičansk za kojeg i Rusi i Ukrajinci tvrde da ga imaju pod kontrolom.

Njihovo napredovanje stvara pritisak na ostala naseljena mjesta u Donbasu - Bakhmut, Slovjansk i Kramatorsk. Postrojba teritorijalne obrane samo je jedan od segmenata kojima ukrajinska vojska zatvara rupe u obrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako i kada budu imali izravan kontakt s neprijateljem, to će značiti da topništvo nije uspjelo zadržati rusko napredovanje i da je Slovjansk u opasnosti.

"Ako dođe ruski konvoj, naš zadatak je da ga zaustavimo", kazao je za CNN ukrajinski vojnik Mikhailo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Civili koje se nadaju braniti trpe zbog napredovanja Rusije. Rusi granatiraju stambene blokove, supermarkete, kuće u predgrađima, a granate uništavaju sve pred sobom te iza sebe ostavljaju brojne civilne žrtve. Žrtva takvih napada bio je i 30-godišnji Igor.

"Stajala sam i plakala. Bio je dobra osoba. Zvao se Igor, a tako se zove i moj suprug", kazala je za CNN njegova susjeda Valentina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo nikome naudili. Mi smo obični ljudi. Moj muž i ja 45 godina radimo kao zaposlenici hitne, spašavamo živote", ispričala je za CNN Marina.

"Nemamo plina, struje, ni vode. Samo želimo da ovo stane", kazala je Marina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među vojnicima koji čekaju ruske trupe u šumi nedaleko Slovjanska je i Maksim. Za CNN je ispričao kako često misli na trudnu ženu, koja je u njihovom rodnom gradu Harkivu, te njihovog nerođenog sina. Siguran je, kaže, da ruske trupe dolaze.

"Izbacit ćemo ih odavde, a on će to znati: da nismo samo stajali ovdje ne radeći ništa. To je naša zemlja i oni nemaju pravo doći ovamo", zaključio je Maksim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo