ANALIZA ODNOSA SNAGA / Ukrajina nema nuklearnog oružja, dok Rusija ima više od 6 tisuća nuklearnih projektila

Rusija je druga vojna sila svijeta, a Ukrajina, 22. od 140

24.2.2022.
18:55
VOYO logo

Od ranog jutra, ruske snage izvele su više od 200 napada diljem Ukrajine. 

Napad Rusije na Ukrajinu u tijeku je iz zraka, s kopna i mora. Ruski vojni konvoji u zemlju ulaze iz tri pravca - sa sjevera iz Bjelorusije, s istoka iz Rusije, te s juga s anektiranog Krima. Rano jutros, prvo zračnim i raketnim udarima, napadnuti su objekti ukrajinske protuzračne obrane, vojni položaji i objekti u i oko glavnog grada Kijeva, Mariupolja, Kramatorska, Harkiva, Lutska, Dnjipra i Hersona, pred koji su u ovom trenutku također stigle ruske jedinice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S mora je napadnuta Odesa. Na području Kijeva zabilježeno je nekoliko eksplozija – među kojima i lokacije u blizini kijevskog aerodroma. U okolici grada, Rusija je ispalila projektile na uzletišta i vojne baze. 100 kilometara od Kijeva je i nuklearna elektrana u Černobilu, koju ruske snage također pokušavaju zauzeti. 

Image
'TRUPE SU KOD ELEKTRANE' /

Rusija napada područje Černobila, Zelenskij kaže da je to objava rata cijeloj Europi: 'Katastrofa se može dogoditi i 2022.'

Image
'TRUPE SU KOD ELEKTRANE' /

Rusija napada područje Černobila, Zelenskij kaže da je to objava rata cijeloj Europi: 'Katastrofa se može dogoditi i 2022.'

Na jugu, Rusi su stigli u lučki grad Odesu, a raketiran je i međunarodni aerodrom u gradu Hersonu, u regiji koja graniči s Krimom. Krim je Rusija anektirala još 2014., a sada ga iskoristila za ulaz svojih tenkova u Ukrajinu. U istočnoj Ukrajini, ruski projektili pogodili su ciljeve u Dnjepru i Harkivu - a u taj drugi najveći ukrajinski grad sada ulaze tenkovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na krajnjem istoku zemlje, pojačavaju se sukobi koji su počeli prije 8 godina, a ukrajinske se snage otad bore protiv proruskih separatista u samoproglašenim republikama Donjecku i Lugansku. Raketiran je i aerodrom te predgrađa Mariupolja.

Što možemo zaključiti kada usporedimo vojnu moć Rusije i Ukrajine?

Rusija je nemjerljivo moćnija. Rusija je druga vojna sila svijeta, a Ukrajina, 22. od 140, iako je i to globalno gledano, respektabilna pozicija. Ukrajina ukupno raspolaže s oko 500 tisuća vojnika, od čega su polovina aktivni profesionalni vojnici, a ostatak rezervisti i paravojne postrojbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija ima oko milijun i 350 tisuća vojnika, od kojih su 850 tisuća aktivni, a ostalo čine rezervisti i paravojska. Govorimo li o tenkovima, Ukrajina ih ima dvije i pol tisuće, a Rusija gotovo 12 i pol tisuća. Oklopnih vozila Ukrajina ima nešto više od 12 tisuća, a Rusija više od 30 tisuća. Ukrajina ima oko 3 i pol tisuće komada artiljerije i mobilnih lansera raketa, a Rusija više od 17 tisuća. 

Rusija je puno moćnija i u zraku. Ukrajina ima 69 borbenih aviona, a Rusija 772. Ukrajina raspolaže s 34 helikoptera, Rusija s 544. Rusija ima i nadmoćnu mornaricu u svakom segmentu, dok su jedino što ima Ukrajina - patrolni brodovi. I na kraju – ono najstrašnije. Ukrajina nema nuklearnog oružja, dok Rusija ima više od 6 tisuća nuklearnih projektila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo