humanitarni koridor za žito / Ukrajina ponovno podigla zastavu na Zmijskom otoku, Putin naredio vojnicima: 'Morate nastaviti misije na istoku'

Image
Foto: Shutterstock

Analitičari smatraju da bi ovo moglo ublažiti rusku blokadu ukrajinskih luka i prijevoz žita, paralelno Putin naređuje nastavak ofenzive na istoku zemlje

4.7.2022.
14:29
Shutterstock
VOYO logo

Ukrajinska zastava ponovno je podignuta na Zmijskom otoku u Crnom moru, priopćila je u ponedjeljak ukrajinska vojska, nakon što su se ruske snage povukle s tog strateškog položaja prošlog tjedna. "Vojna operacija je završena i ... teritorij (Zmijski otok) vraćen je pod jurisdikciju Ukrajine", izjavila je Natalija Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskog južnog vojnog zapovjedništva, na konferenciji za novinare.

Neki analitičari kažu da bi rusko povlačenje sa Zmijskog otoka kod jugozapadne obale Ukrajine moglo ublažiti rusku blokadu ukrajinskih luka. Strani diplomat sa sjedištem u Kijevu rekao je Reutersu da to još uvijek nije dovoljno za siguran tranzit ukrajinskog žita. "Postoji potreba za razminiranjem, a Rusija još uvijek ima sposobnosti (vojna plovila, obalne obrambene sustave i zračnu nadmoć) koji će im omogućiti da zapriječe plovne putove", rekao je diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi deblokirala svoje luke i nastavila isporučivati ​​žito, Ukrajina bi trebala potporu saveznika i da Turska odigra ključnu ulogu, dodao je diplomat. Rusija je priopćila da se povukla sa Zmijskog otoka u četvrtak kao "gestu dobre volje" kako bi pokazala da ne ometa pokušaje Ujedinjenih naroda da otvore humanitarni koridor koji bi omogućio otpremu žita iz Ukrajine.

Ukrajina je priopćila da je istjerala ruske snage topničkim i raketnim napadima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVILI IZVORI /

Ukrajina priznala ruska osvajanja u Lisičansku: Ne otkrivaju ima li u tom gradu više ijednog ukrajinskog vojnika

Image
OBJAVILI IZVORI /

Ukrajina priznala ruska osvajanja u Lisičansku: Ne otkrivaju ima li u tom gradu više ijednog ukrajinskog vojnika

Paraleno je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak naredio svojoj vojsci da nastavi ofenzivu na istoku Ukrajine nakon što je u potpunosti osvojila regiju Luhansk. Ruske snage „moraju nastaviti svoje misije prema već odobrenim planovima“, rekao je Putin tijekom televizijskog razgovora s ministrom obrane Sergejom Šojguom.

„Nadam se da će se u njihovim sektorima sve odviti kao što je to bilo u Luhansku“, rekao je. Ove izjave dolaze dan nakon što se ukrajinska vojska povukla iz strateški važnog grada Lisičanska, čime su Rusi i proruski separatisti u potpunosti osvojili Luhansk. Luhansk i susjedni Doneck zajedno čine rudom bogatu regiju Donbas koja je cilj Moskve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šojgu je rekao kako su ruske snage u procesu „razminiravanja Lisičanska“. Osvajanje Lisičanska koji je sa susjednim gradom Sjeverodoneckom činio strateški važnu os ruskim snagama omogućava lakši proboj prema zapadu, prema gradovima Slovjansku i Kramatorsku, dva najveća mjesta u Donbasu koji su i dalje pod kontrolom Kijeva.

Proruski separatistički dužnosnik Vitalij Kiseljev u ponedjeljak je rekao da ruske snage iz dva smjera napreduju prema Siversku, mjestu na putu prema Kramatorsku i Slovjansku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo