pod ruskom kontrolom / Ukrajina tvrdi da Rusi još nisu vratili električnu energiju u Černobil; IAEA umiruje da nema ispuštanja radioaktivnosti

Image
Foto: Shutterstock

Nakon što je sustav napajanja električnom energiju uništen u ruskom napadu, sustav zaštite od radijacije funkcionira na diesel generatorima koji imaju goriva za 48 sati

11.3.2022.
15:38
Shutterstock
VOYO logo

Prema informacijama Agencije za atomsku energiju (IAEA) i dalje nema naznaka ispuštanja radioaktivnosti u okoliš iz nuklearke Černobil, a sigurnosni parametri su unutar dopuštenih raspona.

Objekti i postrojenja na lokaciji nuklearne elektrane Černobil od 9. ožujka 2022. su zbog oštećenja prijenosnog sustava su ostali bez napajanja električnom energijom iz mreže, zbog čega su pokrenuti dizelski generatori, za koje je osigurano gorivo za 48 sati rada. Također se radi na uspostavi vanjskog napajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvještaju Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine, ostale nuklearne elektrane rade u okviru svojih operativnih granica i definiranih uvjeta za siguran rad. Trenutno je u pogonu osam od ukupno 15 reaktora na teritoriju Ukrajine.

"U protekla 24 sata nije zabilježeno povećanje doze gama zračenja na teritoriju naše zemlje. Sve do sada izmjerene vrijednosti u skladu su s varijacijama prirodnog zračenja i odgovaraju lokaciji mjernog mjesta i očekivanim sezonskim fluktuacijama", izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'situacija je zabrinjavajuća' /

Rusija je pristala dopustiti ukrajinskom timu pristup elekričnim vodovima u Černobilu

Image
'situacija je zabrinjavajuća' /

Rusija je pristala dopustiti ukrajinskom timu pristup elekričnim vodovima u Černobilu

Opskrba električnom energijom u Černobilu, unatoč ruskim tvrdnjama da su je popravili bjeloruski stručnjaci, još nije uspostavljena, rekli su iz Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine.

"U tijeku su pokušaji vraćanja vanjskog napajanja na stranicu", izvijestili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je upozorila na povećani rizik od curenja radijacije u Černobilu, koji je okupiran od strane ruskih snaga, nakon što je tijekom borbi prekinut visokonaponski kabel i isključena struja u elektrani.

U četvrtak je rusko ministarstvo energetike priopćilo da su bjeloruski stručnjaci obnovili opskrbu električnom energijom, a rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je pristalo dopustiti ukrajinskom timu za popravak pristup električnim vodovima u području oko elektrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Ukrajina je rekla Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da su "sve komunikacije" izgubljene "dan nakon što je mjesto pod ruskom kontrolom izgubilo sva vanjska napajanja".

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je danas, bez predstavljanja jasnih dokaza, da je "moguće" da Rusija priprema napad na černobilsku elektranu "za koji će okupatori pokušati prebaciti odgovornost na Ukrajinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo