žestoke borbe / Ukrajina tvrdi: 'Ubili smo desetke ruskih vojnika u Hersonu. Grad je odsječen'

Image
Foto: Profimedia

Hrtson je prvi veći grad koji su Rusi osvojili od početka invazije

30.7.2022.
8:42
Profimedia
VOYO logo

Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da je ubila desetke ruskih vojnika i uništila dva skladišta streljiva u borbama u regiji Herson, središtu kijevske protuofenzive na jugu zemlje i ključnoj vezi za opskrbne linije Moskve.

Željeznički promet do Hersona preko rijeke Dnjepar prekinut je, priopćilo je vojno južno zapovjedništvo, potencijalno dodatno izolirajući ruske snage zapadno od rijeke od zaliha na okupiranom Krimu i istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je posljednjih tjedana upotrijebila raketne sustave dugog dometa isporučene sa Zapada kako bi zadnjih tjedana teško oštetila tri mosta preko Dnjepra, odsjekavši grad Herson, čime je, po procjeni britanskih obrambenih dužnosnika, ruska 49. vojska stacionirana na zapadnoj obali rijeke postala visoko ranjiva.

"Kao rezultat vatre koja je uspostavila kontrolu nad glavnim prometnim vezama na okupiranom teritoriju, utvrđeno je da promet preko željezničkog mosta preko Dnjepra nije moguć", navodi se u priopćenju ukrajinskog južnog zapovjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se navodi da je više od 100 ruskih vojnika i sedam tenkova uništeno u borbama u petak u regiji Herson, prvom većem gradu koji su Rusi osvojili nakon invazije na Ukrajinu  24. veljače.

Image
Protunapad na jugu /

Ukrajinci s još 18 projektila tukli most ključan za opkoliti Ruse u Hersonu. Rusi srušili vlastiti helikopter

Image
Protunapad na jugu /

Ukrajinci s još 18 projektila tukli most ključan za opkoliti Ruse u Hersonu. Rusi srušili vlastiti helikopter

Prvi zamjenik šefa regionalnog vijeća Hersona, Jurij Sobolevski, rekao je stanovnicima da se drže podalje od ruskih odlagališta streljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrajinska vojska se bori protiv Rusa i ovo je samo početak", napisao je na Telegramu.

Po riječima proukrajinskog guvernera regije Herson, Dmitra Butrija, okrug Berislav posebno je teško pogođen. Berislav se nalazi preko rijeke, sjeverozapadno od hidroelektrane Kahovka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U nekim selima nijedna kuća nije ostala cijela, sva infrastruktura je uništena, ljudi žive u podrumima”, napisao je na aplikaciji Telegram.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća, a dužnosnici ruske administracije koji upravljaju regijom Herson ranije ovog tjedna odbacili su zapadne i ukrajinske procjene situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporna eksplozija u zatvoru

Dvije su strane u petak razmijenile optužbe u vezi s raketnim napadom ili eksplozijom u kojoj su ubijeni deseci ukrajinskih ratnih zarobljenika u istočnoj pokrajini Donjeck.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četrdeset zatvorenika je ubijeno, a 75 ranjeno u zatvoru u gradu Olenivka na prvoj liniji, koji drže separatisti koje podržava Moskva, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Neke od smrtnih slučajeva potvrdili su Reutersovi novinari u zatvoru.

Glasnogovornik separatista rekao je da su poginule 53 osobe i optužio Kijev da je gađao zatvor raketama HIMARS američke proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinske oružane snage odbacile su odgovornost, rekavši da je ruska artiljerija gađala zatvor kako bi prikrila maltretiranje onih koji su tamo držani. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Rusija počinila ratni zločin i pozvao na međunarodnu osudu.

Reuters nije mogao odmah potvrditi različite verzije događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Televizija Reuters prikazala je ostatke izgorjele zgrade, prostorije s metalnim krevetima, a na nekima su ležala pougljenjena tijela, dok su druga tijela bila poredana na vojnim nosilima ili na tlu vani.

Prikazani su i fragmenti granata, no nije bilo moguće utvrditi nikakve identifikacijske oznake niti gdje su fragmenti prikupljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) objavio je da traži pristup mjestu i ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenika.

Ukrajina je optužila Rusiju za zločine i brutalnost protiv civila od njezine invazije i rekla da je identificirala više od 10.000 mogućih ratnih zločina. Rusija negira da je gađala civile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo