nuklearna prijetnja / Ukrajinci građanima u blizini nuklearne elektrane zbog straha od radijacije počeli dijeliti tablete joda

Image
Foto: AP

Trenutno cijela Ukrajina, a posebno regija Zaporižja, s nestrpljenjem iščekuje dolazak međunarodne misije IAEA

30.8.2022.
13:35
AP
VOYO logo

Ukrajinske vlasti počele su stanovnicima u blizini najveće europske nuklearne elektrane Zaporižja dijeliti tablete joda, zbog straha da bi žestoke borbe koje se odvijaju oko kompleksa mogle prouzročiti curenje radijacije, a možda i veću katastrofu. Tablete joda daju se ljudima koji žive u krugu od 50 kilometara u Energodaru, kazao je Volodimir Marčuk, glasnogovornik regionalne vojne administracije Zaporižja za NBC News.

Mještanima je rečeno da ne uzimaju tablete preventivno, nego u slučaju curenja radijacije, kada će vlada dati upute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošli tjedan pogoršala se situacija u nuklearnoj elektrani Zaporižja - Rusi su je isključili iz ukrajinske elektroenergetske mreže. Tada je, zahvaljujući naporima ukrajinskih nuklearnih inženjera, bilo moguće ponovno ga spojiti na ukrajinsku mrežu. Sada stručnjaci izvješćuju da postaja radi u normalnom načinu rada i da nema prekoračenja radijacijske pozadine.

Međutim, situaciju je teško predvidjeti, jer i samu postaju i grad Energodar, u kojem se nalazi, kontroliraju ruski osvajači. Ukrajinsko osoblje koje je ostalo u postaji su herojski ljudi koji riskiraju svoje živote svake minute kako bi izbjegli nuklearnu katastrofu u cijeloj Europi. No, Ukrajinci rade pod cijevima ruskih mitraljeza, pa je teško predvidjeti što će se dalje dogoditi. Na primjer, neki dan su ruske trupe pucale na ukrajinske vatrogasce koji su gasili požar na području postaje. Štoviše, do požara je došlo zbog granatiranja ruske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BLEDSKI STRATEŠKI FORUM /

Zelenski: 'Laž je da su cijene plina narasle zbog rata!' Plenković mu poručio da je Hrvatska uz njih

Image
BLEDSKI STRATEŠKI FORUM /

Zelenski: 'Laž je da su cijene plina narasle zbog rata!' Plenković mu poručio da je Hrvatska uz njih

Naravno, takve vijesti čine nervoznim stanovnike regije Zaporižja, ali i cijele Ukrajine. U radijusu od 50 kilometara od nuklearke ljudima su počeli davati pripravke joda. No, upozoravaju da će ih biti moguće prihvatiti samo u slučaju službene dojave o radijacijskoj nesreći. Osim toga, u regiji su razvijeni mehanizmi za evakuaciju stanovnika u slučaju nesreće. Međutim, situaciju komplicira činjenica da većinu regije zauzimaju Rusi. Stoga će planovi evakuacije biti učinkoviti samo na teritorijima pod kontrolom Ukrajine. Kako će stanovnici okupiranih područja pobjeći i hoće li to uopće biti moguće, nije jasno.

Trenutno cijela Ukrajina, a posebno regija Zaporižja, s nestrpljenjem iščekuje dolazak međunarodne misije IAEA. Nadaju se da će se međunarodna organizacija umiješati u situaciju i prisiliti ruske trupe da napuste teritorij nuklearne elektrane. Rusi na području ovog opasnog objekta rade nedopustive stvari - skladište streljivo, vojnu opremu, miniraju okolinu, pucaju na postaju. Iskreno se nadamo da će međunarodni stručnjaci sve ovo vidjeti svojim očima i pomoći da se problem riješi mirnim putem", poručila je Olena Nazarenko, direktorica odjela u tvrtki Epicentr K.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rupe na krovu zgrade

Satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies pokazuju četiri rupe na krovu zgrade u blizini mjesta gdje se nalaze najmanje tri ruska oklopna transportera uskladištena u nuklearnoj elektrani Zaporižje.

Proruski čelnik regije Zaporižja Vladimir Rogov tvrdi da su rupe rezultat ukrajinskog vojnog udara na kompleks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rogov je na svom Telegram kanalu objavio fotografije na kojima se vidi jedna od rupa. CNN je potvrdio autentičnost fotografija, ali ne i tvrdnje da su rupe rezultat ukrajinskog vojnog udara.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo