o pregovorima ni riječi / Ukrajinci mjesec dana od invazije podijeljeni. Neki dobro raspoloženi, drugi bez nade. Na grobljima više nema mjesta

Sve se glasnije i jasnije spominje nuklearni rat

24.3.2022.
18:35
VOYO logo

Razaranja i ubijanja u Ukrajini ne prestaju. Broj mrtvih s obje strane neprestano raste. NATO-ova je procjena da je poginulo i do 15 tisuća ruskih vojnika. Pao je još jedan ukrajinski grad, Rusija sve jače napada iz zraka, a o pregovorima ni riječi.

Prije točno mjesec dana prijestolnica Ukrajine vrvjela je životom. Sada se izmjenjuju sablasna tišina, sirene i zvonjava crkve. Građani podijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raspoloženje je dobro od prvog dana do danas i tako će ostati do posljednjeg dana, dana pobjede", kaže Anton Hodak

"Osjećam beznađe. Ne zna se što dalje, kako se ponašati. Pokušavam ostati smiren i samo se nadam da će sve biti gotovo", tvrdi Andrij Zjuba.

Na sat i pol vožnje od njih, u Makarivu detonacije na sve strane. Ulicu po ulicu naoružani Ukrajinci obilaze grad, a glavna se bitka vodi za strateški važnu autocestu koja povezuje Kijev i zapad Ukrajine. Ukrajinski je predsjednik jutros u govoru pred švedskim parlamentom ponovno zatražio da postanu članicom EU-a.

Image
jezivo /

VIDEO Snimljene prazne mariupoljske ulice mjesec dana od početka invazije. Od zgrada ostale samo nagorene betonske konstrukcije

Image
jezivo /

VIDEO Snimljene prazne mariupoljske ulice mjesec dana od početka invazije. Od zgrada ostale samo nagorene betonske konstrukcije


"Mjesec dana rata je prošlo. Totalne okrutnosti. Bombardiranje mirnih gradova je strašno kao što je bilo u Siriji. Otmice djece. Prisilni prijevoz djece i odraslih u Rusiju. Silovanje na okupiranim područjima", rekao je Volodimir Zelenski.

Rekao je i da Rusi nisu računali na ovakav otpor. Baš o tome da je ruski predsjednik počeo kažnjavati svoje dužnosnike zbog loše procjene ukrajinske obrane, danima se nagađa. Kao i o sudbini ruskog ministra obrane koji se danas prvi put nakon dva tjedna pojavio na Vijeću sigurnosti. No snimka je čudna, a Šojgu je neubičajeno u civilu.

Nadalje, u Berdjansku je pogođen ruski ratni brod Orsk. Ukrajinci tvrde da su ga uništili. Ni danas nema izlaza iz gotovo sravnjenog Mariupolja. Za to su krivi Ukrajinci, rekao je na sastanku s međunarodnim Crvenim križem ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov.

"Zainteresirani smo za rješavanje problema koji se sada gomilaju u Ukrajini, kako bi se uklonile umjetne prepreke za evakuaciju civila i dostavu humanitarne pomoći", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sve se glasnije i jasnije spominje nuklearni rat. Lakoća s kojom o tome govori visoki ruski diplomat u Ujedinjenim narodima zapanjujuća je.

"Ako NATO provocira Rusiju, ako Rusiju napadne NATO, ne znam. Dakle, mi smo nuklearna sila, zašto ne? Dakle, Vi mislite da je to legitimno sada reći? Ne mislim da je to ispravno reći, ali ne mislim ni da je ispravno prijetiti Rusiji", rekao je Dmitrij Polianski, zamjenik ruskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima.

U Bijeloj kući se, tvrdi New York Times, sastala tajna grupa kodnog naziva Tigar. Skicirali su se scenarij kako bi SAD i saveznici trebali reagirati u slučaju kemijskog, biološkog ili nuklearnog rata. Nakon što je uništen most za izlaz iz grada potpuno okruženog Rusima, 150 tisuća stanovnika Černihiva postali su ruski taoci, optužuju ih Ukrajinci. Gradonačelnik tog grada obilazi ono što je od njega ostalo.

"Na gradskom groblju nema više mjesta za toliko mrtvih, pa ljude držimo u mrtvačnicama i hladnjačama dulje nego što je uobičajeno", navodi Vladislav Atrošenko, gradonačelnik Černihiva.

Kako tvrde Ukrajinci, 128-ero je djece poginulo do sada u ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo