nasanjkani! / Ukrajinci od drveta napravili mamac, pa Rusi ispalili moćne projektile Kalibr vrijedne 65 milijuna dolara...

Image
Foto: AP Images/Tony Overman

Ukrajinski i američki dužnosnici otkrili su kako se radi o replikama američkog sustava HIMAR, nazivaju ih i 'strašilima', no Rusi ih nisu prepoznali pa su ih gađali

30.8.2022.
15:46
AP Images/Tony Overman
VOYO logo

Najobičniji drveni mamci zavarali su Ruse koji su do sad na njih ispalili 10 krstarećih raketa Kalibr u vrijednosti od 65 milijuna dolara jer su mislili da gađaju HIMAR, raketni sustav američke proizvodnje, otkrili su to u utorak američki i ukrajinski dužnosnici novinarima The Washington Posta.

Iako su od drveta, makete izgledaju dovoljno vjerne originalu tako da ih protivnička strana ne može prepoznati preko kamera drona. Zbog ovih mamaca Rusija je navodno uzaludno ispalila krstareće projektile Kalibr, rekli su dužnosnici, a uspjeh je potaknuo Ukrajinu da proširi proizvodnju replika za širu upotrebu. Do sad se nije izvještavalo o ovoj taktici Ukrajinaca koja se, čini se, pokazala vrlo uspješnom u borbi protiv bolje opremljenog napadača. "Projektil Kalibr lansiran protiv lažne mete HIMARS ", rekao je Rob Lee, vojni analitičar Instituta za istraživanje vanjske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga ključna stvar na koju se Ukrajinci oslanjaju je sabotaža, odnosno ukrajinski partizani iza neprijateljskih linija. Kijevski dužnosnik rekao je novinarima da njegova vojska nije imala izbora nego pribjeći nekonvencionalnim taktikama za obranu od većeg protivnika. "Mala sovjetska vojska ne može poraziti veliku sovjetsku vojsku", rekao je dužnosnik. Prema vojnim analitičarima, prednost mamaca za Ukrajincu su višestruke, prije svega iscrpljuju protivnika i njihove projektile.

Image
Energodar /

VIDEO Rusija je navodno ponovno granatirala grad u kojem se nalazi nuklearka Zaporižja

Image
Energodar /

VIDEO Rusija je navodno ponovno granatirala grad u kojem se nalazi nuklearka Zaporižja

Drugo, mamci bi mogli Ruse natjerati na premiještanje skladišta streljiva te zapovjednih središta dalje od prve linije. Uništavanjem "strašila", kako još zovu ove mamce, moglo bi objasniti i to što se Rusija posljednjih tjedana hvalila uništavanjem nekoliko topničkih jedinica zapadne proizvodnje. "Tvrdili su da su dosegli više HIMARS-a nego što smo mi poslali", rekao je američki diplomat. Zapadno oružje, poput raketnih bacača HIMARS, povećalo je borbenu sposobnosti Ukrajine koja sada može precizno gađati skladišta streljiva, mostove i druge ključne ruske objekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Pentagon kaže da je Ukrajini isporučio 16 HIMARA. Američki saveznici osigurali su raketne sustave M270 koji imaju sličnu funkcionalnost. Trenutačno je gotovo nemoguće procijeniti koliko ih je još operativno, a koliko ih je uopće uništeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo