Najgori od loših / Ukrajinci: 'Pobili smo ruske vojnike koji su ubijali u Buči.' Tamo je bilo 1300 mučenih, ubijenih, silovanih

Image
Foto: Telegram

Nekoliko dana nakon oslobađanja krajem ožujka, Kijev je izvijestio o 'pokolju gorem od onog u Vukovaru', pronalazile su se masovne grobnice

7.8.2022.
22:36
Telegram
VOYO logo

Ukrajinska agencija Ukrinform prenijela je objavu Ukrajinske vojske o tome da su, očito slučajno, otkrili da su proteklih mjeseci eliminirali nemali broj vojnika Ruske Federacije za koje tvrde da su sudjelovali u mučenjima, ubijanjima i silovanjima u gradiću Buča na sjeveru Ukrajine.

"Rusi su pokazali fotografiju poginulih okupatora iz 64. Samostalne gardijske motorizirane brigade iz Harabovska. To je brigada okupatorske vojske koja je sudjelovala u mučenjima Ukrajinaca u Buči, u regiji Kijev", objavile su na službenom profilu na Telegramu Ukrajinske oružane snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
strah je došao kasnije /

Volonterka iz Hrvatske za RTL.hr: U Ukrajini smo s prvih linija fronta izvlačili stotine izbjeglica

Image
strah je došao kasnije /

Volonterka iz Hrvatske za RTL.hr: U Ukrajini smo s prvih linija fronta izvlačili stotine izbjeglica

U objavi na Telegramu iznad kratkog objašnjenja stoji fotografija panoa na kojem se nalaze slike za osobne dokumente 44 ruska vojnika, sve skupa priređeno kao odavanje počasti poginulim ruskim vojnicima. Ukrajinske službe olčito su identificirale o kojim je točno vojnicima iz kojih postrojbi iz Rusije riječ.

Buča, gradić u Kijevskoj oblasti s predratnih nešto manje od 40.000 stanovnika, bio je među prvima koji se našao na direktnom udaru ruske invazije na Ukrajinu sa sjevera, iz Bjelorusije. Još tijekom bitaka za grad, snimljeni su ratni zločini ruskih vojnika nad ukrajinskim civilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad je pao 12. ožujka i pod okupacijom je bio do 31. ožujka kad ga oslobađaju Oružane snage Ukrajine. Ukrajinske vojnike dočekao je razoren gradić s tijelima ubijenih civila po ulicama. U nekoliko dana otkriveno je 280 ubijenih civila, često vezanih ruku i ubijenih pucanjem iz neposredne blizine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amnesty International je dokumentirao 22 ubojstva s mučenjima. UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava 50, već u prvim danima otkrivale su se masovne grobnice s nekoliko desetaka do nekoliko stotina mrtvih. BBC je u svibnju pisao o "više od 1000 ubijenih". Ukrajinske vlasti su došle do brojke od oko 1300 ubijenih u Okrugu Buča, u kojem je do rata živjelo oko 360.000 ljudi.

Među njima je, smatra se, i 31 dijete. Već i prve novinarske ekipe koje su ulazile u grad s prvim danima travnja pronalazile su desetke ubijenih. Svjedočenja preživjelih su bila strašna. Vrlo brzo ministar obrane Ukrajine Olekij Reznikov kazao je da je "samo u Buči broj ubijenih veći od onog u Vukovaru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preživjeli su pričali o bestijalnim mučenjima, ubijanjima na tragu ritualnih, silovanjima, pljački. Navodili su također da je pravi pakao počeo kad su u grad pristigle jedinice poput iz 64. Samostalne gardijske motorizirane brigade, čečenskih jedinica i sličnih.

Unatoč tome što su ruske trupe potjerane iz Buče nepuna tri tjedna nakon okupacije, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin 64. Samostalnoj gardijskoj motoriziranoj brigadi dodijeli je poseban počasni status. Nakon totalnog poraza na sjeveru Ukrajine, postrojbu su rasporedili u bitke u Donbasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrinform je krajem travnja izvijestio da je baš ta postrojba u borbama oko Izjuma na istoku Ukrajine pretrpjela teške gubitke. Neovisnih potvrda o tim tvrdnjama nije bilo kao niti o većini situacija u tom ratu s jedne ili s druge strane.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo