174. DAN RATA / Ukrajinci smatraju kako je ključ za pobjedu u njihovim rukama: 'Ruski vojnici moraju shvatiti da će biti ubijeni'

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Iako je sam ishod rata neizvjestan, bacači raketa HIMARS koje su SAD isporučili Ukrajini mogli bi preokrenuti situaciju na ratištu

16.8.2022.
13:50
Profimedia
VOYO logo

Sto sedamdeset i četiri dana prošla su od početka ruske invazije na Ukrajinu, a upravo idući tjedni mogli bi biti ključni za Ukrajince. Ukrajinske trupe odupiru se ruskoj agresiji, a situacija je prilično kritična na jugu zemlje.

Reporter The Guardiana Luke Harding posjetio je ukrajinski grad Mikolajiv, u kojem se vode najteže borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je sam ishod rata neizvjestan, bacači raketa HIMARS koje su SAD isporučili Ukrajini mogli bi preokrenuti situaciju na ratištu, smatraju mnogi ukrajinski vojnici i dužnosnici.

"Kada su vojnici vidjeli ispaljivanje raketa, bili su ponosni zbog našeg borbenog kapaciteta", kazao je Guardianovom reporteru Roman Lozynskyi, član ukrajinskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'RUSI NISU UČINKOVITI' /

Pentagon o ruskim hipersoničnim projektilima: 'To je oružje koje ne mijenja tijek sukoba u Ukrajini'

Lozynskyi je na mobitelu pustio snimku ispaljivanja raketa, a tom je događaju, tvrdi, osobno prisustvovao.

"Kako sam se osjećao? Pa…", kazao je Lozynskyi i energično uskliknuo. HIMARS, po svemu sudeći, ulio mu je nadu da za Ukrajince dolaze bolji dani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruski vojnici došli su ovdje s oružjem. Moraju shvatiti da imaju samo jednu opciju, a to je da će biti ubijeni", kazao je Lozynski.

Roman Kostenko, zapovjednik specijalnih ukrajinskih snaga u Mikolajivu tvrdi kako Ukrajinci imaju oružja, ali da ono nije dovoljno za ofenzivu i za pobjedu nad neprijateljem. Osvrnuo se i na HIMARS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj sustav koristi različite tipove projektila. Mi smo dobili projektile čiji je domet 70 do 75 kilometara. Projektili koji lete 300 kilometara? Da, oni postoje, to su posebni projektili koje nemamo. Tražili smo Amerikance da nam ih daju. Kada bismo ih imali, mogli bismo uništiti most na Krimu, a to bi promijenilo rusku poziciju u Ukrajini", kazao je Kostenko.

Može li onda Ukrajina vratiti i obraniti jug zemlje? Vitalij Kim, guverner Mikolajeva smatra da može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je samo pitanje vremena", kazao je. Ako dođe više oružja, ustvrdio je, to će se dogoditi čim prije.

U razgovoru s reporterom Guardiana, dotiče se i jednog problema - kako spriječiti da svijetu ne dosadi sve što se događa u Ukrajini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je glavni problem. Ljudi u drugim zemljama mogu isključiti TV i rat će za njih prestati. Trebamo pomoć cijelog svijeta da zaustavimo ovaj rat", tvrdi Kim.

On smatra da se radi o ratu između dobra i zla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrdnju Guardianovog reportera da dobro uvijek ne pobjedi, kratko uzvraća: "Dobro uvijek pobjedi".

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo