Kao igračka, rekli bi, a ono... / Ukrajinci taje misterij Bayraktara, drona 'poput aviona iz 1. svj. rata': Razaraju Ruse svojim 'glinenim golubom'

Image
Foto: YouTube/screenshot

Zna se da su mu tehničke karakteristike takve da bi trebala biti dječja igra rušiti ga uz ono što ima ruska vojska. A on joj nanosi katastrofalne gubitke. I jeftin je...

15.3.2022.
14:15
YouTube/screenshot
VOYO logo

Ubrzo nakon Putinove naredbe da ruski ratni stroj jurne na Ukrajinu i nakon što je Ukrajince minuo prvi šok sveopće invazije na njihovu zemlju, zaredale su snimke ukrajinske vojske kako svojim dronovima turske proizvodnje, tipa Bayraktar, redovito uništavaju ruske tenkove i artiljeriju.

NBC News je sada analizirao kako je moguće da bespilotna letjelica, čije se performanse opisuju kao "glineni golub", uspijeva vojsci Ruske Federacije nanositi tako katastrofalne gubitke. Upravo takav opis Bayraktara TB2 iznio je za NBC stručnjak za vojne bespilotne letjelice iz Londona David Hambling:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je doslovno letjelica iz 1. svjetskog rata u smislu performansi. Ima pogon od 110 konjskih snaga, nije nevidljiv, nije supersoničan, to je 'glineni golub', zbilja laka meta", kazao je:

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

"Zapanjuje vidjeti sva ta videa Bayraktara dok, kako izgleda, uništavaju ruske baterije zemlja-zrak, točno one sustave koji bi ih trebali biti kadri obarati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pogodak i totalno uništenje /

VIDEO Kako su Ukrajinci dronom naciljali i uništili konvoj s protuzračnim sustavima zapadno od Kijeva

Image
Pogodak i totalno uništenje /

VIDEO Kako su Ukrajinci dronom naciljali i uništili konvoj s protuzračnim sustavima zapadno od Kijeva

Hambling smatra da bi bilo logično očekivati da ukrajinske Bayraktare ruska protuzračna artiljerija skida bez problema ili u najmanju ruku da ih onesposobljava elektroničkim ometanjem.

U krajnjem slučaju bilo bi za očekivati od ruske ratne avijacije da je u stanju ovakve dronove rušiti bez ikakvog napora. NBC se dalje poziva na izvore iz vojske SAD-a koji navode da nije poznato koliko su do sada ovakvih dronova ruske snage uspjele srušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se, pak, tiče toga da bi ruska vojska, barem načelno trebala biti tehnološki više nego sposobna za obarati ih, postoje i takva tumačenja da bi se i ovaj fenomen, zasad "misteriozni", možda mogao tumačiti i kroz iskazanu generalnu, često i katastrofalnu iskazanu nekompetentnost Putinovom u ratu u Ukrajini.

Američki dužnosnici iz ministarstva obrane, prenosi NBC, u ponedjeljak su izašli s ocjenom da je turski Bayraktar u ukrajinskim rukama do sada nanio "užasne" štete ruskim snagama. NBC pritom prenosi i neobičnu formulaciju koju ne pojašnjava posebno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Službenici su rekli da SAD radi na tome da pomogne (tim) dronovima da nastave letjeti."

Inače, ukrajinska strana početkom ožujka objavila je da je primila novu pošiljku turskih dronova, ne navodeći koliko točno, a američki Military Times objavio je da je Ukrajina uoči invazije Rusije preko svojih granica, raspolagala sa "20 komada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Military Times je tada iznio i mišljenje po kojem ruska vojska "još nije uspjela naći način da adekvatno počne koristiti mogućnosti svojih protuzračnih sustava protiv ovih dronova". Navode se također i mišljenja da je moguće i to da je ukrajinska vojska uspjela razviti posebnu taktiku korištenja Bayraktara TB2 zbog kojega taj "glineni golub" funkcionira kao razorno oružje.

Riječ je inače o letjelici koju je Turska od 2014. godine naovamo proizvela manje od 300 komada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspon krila joj je 12 metara, duljina 6,5 metara, osnovna masa 420 kilograma, najveća pak 650 kilograma, može ponijeti do 150 kilograma tereta, a pogon joj je klipni benzinac, izvorno proizveden u Gunskirchenu u Austriji za isključivo civilne potrebe, što je dovelo i do određenih sporenja.

Najveća mu je brzina 222 kilometara na sat, krstareća brzina 130 kilometara na sat, najviša visina koju može doseći 8239 metara, a najviša operativna visina 5200 metara. Sukladno svemu tome s njime bi se trebala moći obračunati čak i vojna sila, primjerice, Republike Hrvatske. Čak i četvrtkom navečer...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dron je turska vojska koristila u udarima na kurdske gerilce PKK-a u Turskoj. Koristio se i u ratu u Siriji i tu se dolazi do zanimljivog trenutka. Turska vojska u Siriji je ovaj dron koristila protiv ISIL-a, ali vremenom i protiv sirijske vojske, pa je, unatoč tome što Turska u Siriji nipošto nije htjela ulaziti u sukobe s ruskom vojskom, bilo samo pitanje vremena kad će se početi događati i takve konfrontacije.

U kolovozu 2017. pojavila se informacija s jednog od bezbrojnih frontova u Siriji u to vrijeme da je ruski Pancir S1, smješten tada u Tartusu, oborio jedan Bayraktar TB2.
Što se s ovim dronom događa sad u Ukrajini, zasad se ne navode jasna objašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je dron koristila i u Libiji, u sukobima protiv snaga okupljenih oko Khalife Haftara, političara i vojnog zapovjednika, čovjeka čije trupe drže istočni dio ove zemlje. U armensko-azerbejdžanskom ratu 2020., pak, ovaj dron je armenskim trupama nanosio teške gubitke, uništavajući, između ostalog, i sustave Pancir.

Zanimljivo je da niti cijena ovog drona nije previše jasna stvar. Zna se samo toliko da je riječ o jednoznamenkastom broju milijuna eura sudeći prema tome što je parlament Albanije 2021. odobrio nabavu nepoznatog broja ovih dronova od proizvođača po ukupnoj cijeni od osam milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne postoje službeni podaci koliko ovih dronova Ukrajina ima danas na raspolaganju. Jedino što se zna je da je Turska, osim onih "dvadesetak" uoči napada Rusije na Ukrajinu, a koje je počela ugovarati s Ukrajinom od 2019., prema ugovorima s Kijevom trebala isporučili njih još 48.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo