Protuudar na sve strane / Ukrajinci u 3 dana ofenzive kod Harkiva probili 50 km: 'Hvatamo ruske vojnike maskirane kao civile'

Image
Foto: YouTube/screenshot

'Bio sam jedan od najgorih kritičara Ruskih snaga od 24 veljače, ali ne mogu vjerovati da su baš tako katastrofalni', kaže međunarodni stručnjak

9.9.2022.
15:36
YouTube/screenshot
VOYO logo

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine u današnjem izvještaju stanja na frontovima naveo je niz mjesta u kojima su ukrajinske trupe nastavile napredovati u zadnjih 24 sata, prenosi Ukrinform, posebno u Oblasti Harkiv: "Uz podršku lokalnog stanovništva, napredovali su skoro 50 kilometara u samo tri dana."

Vijesti iz svjetskih agencija, te iz pojedinih neovisnih izvora, tome idu u prilog. U Oblasti Harkiv ukrajinske trupe su navodno sasvim očistile gradić Balakliju, za koji su protekla dva dana mogla čuti svjedočenja o ruskim vojnicima na tom dijelu fronta koji su govorili da su praktično odsječeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVILA UKRAJINSKA AGENCIJA /

Ukrajina prvi put priznala da je napala ruske baze na Krimu

Image
OBJAVILA UKRAJINSKA AGENCIJA /

Ukrajina prvi put priznala da je napala ruske baze na Krimu

Balaklija je smještena jugoistočno od Harkiva, nedaleko od strateški važnog Izjuma, grada od prijeratnih nešto manje od 50.000 stanovnika, čijim padom početkom travnja su ruske trupe dobile novo, jako važno mjesto odakle su pokretali napade u istočnoj Ukrajini.

O koliko važnom mjestu je riječ govori i to što je tri tjedna poslije u Izjum stigao osobno Valerij Gerasimov, zapovjednik Glavnog stožera Ruske vojske, kako bi odatle zapovijedao tadašnjom ruskom ofenzivom u tom dijelu Ukrajine. Sad su ukrajinske trupe na samo 44 kilometara od Izjuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom dijelu Ukrajine, u Oblasti Harkiv, ukrajinske trupe prodrle su u još jedan do samo prije koji dan teško zamisliv prodor, ovaj put prema mjestu Ševčenkove, koje su zauzeli, također nakon nekoliko desetaka kilometara napredovanja.

O čemu je tu riječ govori, pak, najnovija vijest Reutersa koji se poziva na Institute for the Study of War (čiju interaktivnu kartu stanja možete vidjeti ovdje), da su Ukrajinci time stigli nadomak uništenja glavnog opskrbnog čvorišta ruskih trupa za kompletan istočno front. Riječ je o gradu Kupjansku, željezničkom čvorištu s predratnih 30.000 stanovnika, kojemu su ukrajinske trupe sad na samo 15 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je povjerovati da s ovakvim razvojem događaja na frontu nema nikakve veze današnji iznenadni, potpuno nenajavljeni posjet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, o čemu su izvijestile sve zapadne agencije, nerijetko i kao prijelomnoj vijesti.

Ukrinform, opisujući stanje, prenosi i izvještaje da "okupatori pokušavaju evakuirati svoje ranjenike i oštećenu vojnu opremu prema područjima (u Rusiji)". Usto: "Vojnici se presvlače u civilnu odjeću, pokušavajući dezertirati i vratiti se na teritorij Ruske Federacije." Nekoliko zapadnih medija iste ili slične tvrdnje prenijelo je danas i iz drugih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrinform prenosi tvrdnje vrha ukrajinske vojske da je jučer "prijavljeno više od 15 takvih slučajeva".

Phillips O'Brien, američki povjesničar i sveučilišni profesor strateških studija na Sveučilištu Sv. Andrews u Škotskoj, jučer je u vrlo živahnoj raspravi na Twitteru čak napisao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam vjerojatno bio jedan od najgorih kritičara Ruskih oružanih snaga od 24 veljače, ali niti ja ne mogu vjerovati da su tako katastrofalni. Zar nemaju rezerve? Ili bilo što za zaštititi svoje opskrbne linije?"

Čak je napisao da je "zabrinut da (Rusi) ne mogu biti baš toliko loši, jer su se Ukrajinci baš jako izložili". U raspravi su se spominjali uloga Hersona na zapadnom frontu, čime je zapravo ukrajinski protunapad počeo. Što se Hersona tiče, danas je američki ministar obrane Lloyd Austin kazao u Pragu da su ukrajinske trupe tamo postigle "određene uspjehe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su oslobodile nešto više od 700 kilometara četvornih. I on je rekao da su na istoku, između Harkiva i Izjuma, napredovali 50 kilometara, što je sve nazvao "vrlo ohrabrujuće".
Istodobno, Newsweek prenosi objavu vlade Norveške da će isporučiti Ukrajini 160 projektila Hellfire, visokoprecizne projektile zrak-zemlja, posebno korisne za uništavanje visokovrijednih ciljeva. Newsweek navodi da je osnovni cilj ove pošiljke pomoć u probijanju fronta prema Hersonu.

A o čemu je tu riječ, objašnjava u svojoj analizi Deutsche Welle "Herson: Ukrajinska bitka za povratak vrata prema Krimu". Herson se, naime, nalazi na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, nedaleko od ušća u Crno more, dok je nešto istočnije, Krim, zračnom linijom niti sto kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo