šire se iz dana u dan / Ukrajinski dužnosnici: 'Masovne grobnice kraj Mariupolja izravan su dokaz zataškavanja ratnih zločina'

Image
Foto: AP IMAGES
Image
Foto: AP IMAGES

Još nije poznato liko je stanovnika tog grada poginulo od početka opsade, no Ukrajinci tvrde da ih je više od 20.000

22.4.2022.
22:45
AP IMAGES
VOYO logo

Nove masovne grobnice otkrivene kod Mariupolja dokaz su samo jednog u nizu ratnih zločina koje su počinili Rusi, tvrde ukrajinski dužnosnici.

U prilog tvrdnji o proširenju tih grobnica idu i fotografije koje je prikupila i analizirala američka tvrtka za satelitske snimke, Maxar Technologies. Snimke pokazuju više od 200 novih grobova na području sjeverozapadnog dijela Manhuša, grada 19 kilometara zapadno od Mariupolja, prenosi CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nije poznato liko je stanovnika tog grada poginulo od početka opsade, no Ukrajinci tvrde da ih je više od 20.000. Procjenjuje se da je u Mariupolju ostalo zarobljeno oko 100.000 civila.

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko, rekao je da su ruski kombiji pokupili tijela s ulica tog grada, prije nego što su ih ostavili u Manhušu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza satelitskih snimki nastalih od sredine ožujka do sredine travnja pokazala je da su se nove grobnice pojavljivale između 23. i 26. ožujka, a širenje se nastavilo i u travnju. Prema toj se analizi na sjeverozapadu Manhuša nalazi se preko 200 novih grobnica.

CNN za sada nije mogao neovisno potvrditi ove navode. No, neki su novinari  u Mariupolju  uspjeli dokumentirati užurbana pokapanja civila, a na društvenim platformama pojavile su se slike koje navodno prikazuju tijela ostavljena na ulicama za prikupljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Svjedočanstva iz pakla /

Humanitarna, ratna i ljudska drama u Mariupolju, a gori i istok Ukrajine, Čečeni tvrde: 'Zauzeli smo grad!'

Vadim Boičenko, gradonačelnik Mariupolja, rekao je u četvrtak među ubijenim na ulicama ima djece, žena i starijih.

"Nažalost, primijetili smo da su tijela poginulih stanovnika Mariupolja počela nestajati s ulica našeg grada", rekao je i dodao da se pored groblja nalazi polje na kojem su iskopani rovovi dužine 30-ak metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo ih pokapaju, donose tijela u kamionima i bacaju ih u te rovove", rekao je.

Dokazi o masovnim grobnicama kraj Mariupolja pojavili su se nakon što je Putin objavio da su ruske snage "oslobodile" grad, a iako je istovremeno naredio vojsci da ne ulazi u čeličanu Azovstal, posljednju liniju ukrajinske obrane u kojoj se skrivaju i civili, i dalje traje neprestano granatiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo