MASOVNE GROBNICE U UKRAJINI

Ukrajinski ministar zločine u Buči usporedio s Vukovarom: 'Pucnjevi u potiljak civilima vezanih ruku krajnje ...

Svijet je zgrožen prizorima iz Buče. Otkrivaju se nove masovne grobnice u okolici Kijeva u koje su bačena i ubijena djeca, a gnjev zbog viđenog masakra ukrajinski predsjednik nije skrivao

Kristina Čirjak/ 4.4.2022. u 19:30

Tijela civila vezanih ruku i s povezima preko očiju na ulicama, u podrumima i u šumama. Prema podacima Ukrajinaca, nakon odlaska ruske vojske u masovnim grobnicama otkriveno je najmanje 280 tijela. Svjedoci tvrde da su ubijeni nedužni ljudi pred očima susjeda i obitelji.

"Rekao mi je da napustim podrum, ja sam odbila. Rekla sam mu, ako moraš pucati, ubij me. Onda je počeo trčati oko zgrade poput žohara", kaže Natalija iz Buče. 

Buča i dalje opasna, neeksplodirane mine po cestama, nema struje, vode, plina ni komunikacija. Ostale su neobilježene masovne grobnice.

Image
STRAVIČAN ZLOČIN

Rusi oteli načelnicu, ubili i nju i njezinu obitelj: 'Sumnja se da ju je mještanin izdao'

Image
STRAVIČAN ZLOČIN

Rusi oteli načelnicu, ubili i nju i njezinu obitelj: 'Sumnja se da ju je mještanin izdao'

"Iza mene je zajednička grobnica s više od 20 civila koje je ubila ruska vojska. Ovo je samo jedna od grobnica i nalazi se pokraj crkve. Ona je samo jedan od dokaza masakra u Buči", tvrdi član ukrajinskog Parlamenta, Oleksij Gončarenko.

U Buču je stigao i predsjednik Zelenski. Pozvao je Angelu Merkel i Nikolasa Sarkoyza da dođu u Buču i vide do čega je dovela politika popuštanja Rusiji posljednjih 14 godina.

"Što duže Rusija odgađa razgovore, to je gore za njih i za ovu situaciju, za ovaj rat. Svakodnevno, nakon što naše trupe uđu i vrate se na teritorije koji su bili okupirani, vidimo što se događa. Vrlo je teško voditi pregovore kad vidiš što su ovdje radili", smatra predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski

Upravo se čita

Image
'ŠOKIRAN SAM'

Šef Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split o obdukciji Matijanića: 'Šokiran sam! Bojim se da nije pravovaljana'

Ondje je s bratom Vladimirom bio i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Iz devastiranog grada šalje poruku da su prizori iz Buče kao iz horor filma.

"Agresor će sve platiti, veliku cijenu života tisuća Ukrajinaca. Nećemo oprostiti ono što je učinjeno našim gradovima i našim stanovnicima", poručuje Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva. 

Ukrajinski ministar obrane Buču je usporedio s Vukovarom.

"Samo je u Buči broj poginulih već sada veći nego u Vukovaru. Pucnjevi u potiljak muškarcima i ženama vezanih ruku krajnje su neljudski", tvrdi Oleksij Reznikov

Reznikova je Buča podsjetila na Vukovar, a glavnog Haškog tužitelja za ratne zločine, na Srebrenicu. Ondje se sastao s obiteljima žrtava,

"Naravno da ovo što se događa u Ukrajini podsjeća na tragične događaje. Svi smo se nadali da će rat u BiH biti posljednji rat u Europi, ali nažalost, povijest i stvarnost nam pokazuju da smo bili u krivu", poručuje glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu, Serge Brammertz.

Slike iz Buče uznemirile su majke Srebrenice. Sin i suprug Munire Subašić ubijeni su 1995.

"Nakon holokausta su rekli 'nikad više', onda su nakon genocida u Srebrenici rekli i 'nikad više', ali vidi sada Ukrajinu koja je maltene u Europi, to se opet događa u Europi. Europa nije ništa naučila iz prošlosti", smatra Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

Zločin u Buči, zločin i u Motižini, gradu 50 kilometara od Kijeva. Ubijena je načelnica, njezin suprug i sin. Bačeni su jamu u borovoj šumi iza kuća u kojoj su spavali ruski vojnici. 

"Ovo je naša načelnica Olga, njezin suprug Igor Vasilevič i sin Saša", kaže Vitalij Terebenok iz Motižina.

Svjetski čelnici osuđuju zločine u Ukrajini. Nakon što su otkrivene nove grobnice, francuski predsjednik pozvao je na nove sankcije.

"Oni koji su počinili te zločine, morat će za njih odgovarati".

Uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina?

"Neću govoriti unaprijed, ali mislim da je manje-više utvrđeno da je to ruska vojska", tvrdi Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

Poljski premijer Mateuš Moraviecki kritizirao je europske zemlje zbog odnosa prema Rusiji. 

"Ovi krvavi masakri ruskih vojnika zaslužuju da se nazovu svojim imenom - ovo je genocid i ovaj zločin se mora suditi kao zločin genocida", poručuje poljski premijer Mateuš Morawiecki.

Za Rusiju je to i dalje sve jedna velika laž i fotomontaža koju je naručio SAD.

"Videomaterijalu se, prema onome što smo vidjeli, ne može vjerovati, jer su naši stručnjaci iz Ministarstva obrane otkrili znakove krivotvorenja videa i razne laži", tvrdi glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov

Joe Biden još jednom se nije libio reći što misli o Putinu. Za njega je on ratni zločinac.

"Sjećate se da su me kritizirali jer sam Putina nazvao ratnim zločincem? Pa to je istina, vidjeli smo što se dogodilo u Buči. To govori da je on ratni zločinac", smatra Biden.

I dok rusi sve negiraju, Ukrajinci strahuju od ruske mobilizacije još 60 tisuća vojnika.

Kristina Čirjak/ 4.4.2022. u 19:30

Više s weba

Pročitajte još

Image
jezive poruke

Ukrajinka preko Facebooka tražila smještaj, no dobila masu neprimjerenih komentara: Raskrinkala 'Tinder za izbjeglice'

Više s weba