'SPORNO' STAJALIŠTE / Ukrajinski veleposlanik u Mađarskoj pozvan na hitan sastanak zbog 'uvreda' iz Kijeva. 'Vrijeme je da prestanu'

Image
Foto: Ilustracija/AP Photo/Petr David Josek
Image
Foto: Ilustracija/AP Photo/Petr David Josek

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Orban strahuje od utjecaja Rusije i da će morati birati između Moskve i "drugog svijeta"

6.4.2022.
10:19
Ilustracija/AP Photo/Petr David Josek
VOYO logo

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu ukrajinskog veleposlanika na razgovor zbog "uvredljivih komentara" iz Kijeva o stajalištu Budimpešte o ruskoj invaziji.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da je Mađarska osudila rusku invaziju, priznala suverenitet Ukrajine i primila stotine tisuća izbjeglica u bijegu od rata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je da ukrajinski čelnici prestanu s uvredama upućenim Mađarskoj i priznaju volju mađarskog naroda", naveo je Szijjarto u priopćenju, misleći na uvjerljivu pobjedu Viktora Orbana i stranke Fidesz na nedjeljnim izborima. 

Image
zapovjednik brigade /

Ukrajinci tvrde da je ovaj čovjek 'mesar iz Buče' odgovoran za pokolj civila. Traže ga

"Ovo nije naš rat i zato želimo ostati i ostat ćemo izvan njega", dodao je Szijjarto, čime je ponovio stav koji je pomogao Orbanu da osvoji četvrti uzastopni mandat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Orban strahuje od utjecaja Rusije i da će morati birati između Moskve i "drugog svijeta". 

Orban, koji je s lakoćom dobio izbore iako mu ankete nisu išle u korist, osudio je rusku invaziju koju Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom", ali nije stavio veto na sankcije Europske unije Moskvi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nije ni izravno kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina i odbacio je ideju o ograničenju uvoza nafte i plina iz Rusije, upozorivši da bi to slomilo mađarsko gospodarstvo. 

Europska unija je brzo i odlučno počela nametati neviđen niz sankcija Moskvi nakon invazije, ali se muči zadržati jedinstvo kad je riječ o zabrani uvoza nafte i plina jer se puno država članica uvelike oslanja na rusku energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban je ostvario premoćnu pobjedu na nedjeljnim izborima jer su birači podržali njegovu samoproglašenu viziju konzervativne, neliberalne države i odbacili bojazan zbog desetljeća dugih i bliskih poslovnih veza Budimpešte s Moskvom.

Već dugo trn u oku vlasti Europske unije u Bruxellesu, Orban se suočio s rijetkim kritikama svojih nacionalističkih saveznika u susjednoj Poljskoj zbog svog opreznog stava o ratu u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo