'OTPISALI SU NAS' / Ukrajinski vojnik kaže da su vlasti ostavile na cijedilu branitelje Mariupolja: 'Nekima slijedi smrt, a nekima zatočeništvo'

Image
Foto: ASSOCIATED PRESS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da vojnici u Mariupolju brane grad od otprilike 10 tisuća ruskih vojnika

12.4.2022.
9:07
ASSOCIATED PRESS
VOYO logo

Posljednji preostali vojnici koji još uvijek brane Mariupolj od potpune ruske okupacije kažu da su ostali bez potpore ukrajinskih vlasti.

U poruci objavljenoj na svojoj Facebook stranici 11. travnja, 36. zasebna brigada marinaca ukrajinske ratne mornarice izjavila je: "Mi branimo Mariupolj već 47 dana. Bombardirali su nas iz aviona i pucali na nas topništvom, tenkovima i drugim oružjem. Časno smo držali liniju, postigli smo nemoguće", prenosi Meduza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka ruske invazije krajem veljače, brigada kaže da je primila samo jednu isporuku od 50 topničkih granata, 20 mina, nekoliko NLAW jednokratnih protutenkovskih raketnih sustava za jednokratnu upotrebu i jedan komplet za pristup SpaceX-ova satelitska internetska konstelacija Starlink. "Hvala, Elone! Izdržao je mnoge zračne napade, i još uvijek radi!", stoji u objavi na Facebooku.

Image
mišljenja podijeljena /

Puno muškaraca odlučilo pobjeći iz Ukrajine. Ne žele se boriti: 'Mislim da ne mogu biti dobar vojnik. Pa pogledajte me'

Image
mišljenja podijeljena /

Puno muškaraca odlučilo pobjeći iz Ukrajine. Ne žele se boriti: 'Mislim da ne mogu biti dobar vojnik. Pa pogledajte me'

"Ništa nam drugo nisu dali... Neprijatelj nas je postupno potiskivao sve do tvornice Azovmaš, okruživao nas i prikovao vatrom, a sada nas pokušavaju uništiti. Postojala je opcija da nam se pošalje pojačanje da ojačamo i produžimo obranu grada. A brigada je imala mogućnosti probiti se i krenuti prema našim postrojbama. Više od mjesec dana mi marinci smo se borili bez zaliha streljiva, bez hrane, bez vode, praktički pili iz lokvi i umirali u gomilama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pješaštvo je mrtvo, a sada sve borbe vode topnici, protuzračni topnici, signalisti, vozači i kuhari. Umiru, ali se bore. Nitko više ne želi s nama komunicirati jer su nas otpisali. Danas će vjerojatno biti naša posljednja bitka, budući da smo ostali bez streljiva. Sljedeće dolazi prsa o prsa. Onda nekima slijedi smrt, nekima zatočeništvo", stoji u objavi.

Novinari ukrajinske novinske kuće Novynarnia kažu da su došli do vojnika koji administrira Facebook stranicu 36. brigade, a on je potvrdio da stranica nije hakirana, iako je pojasnio da objavljena poruka ne odražava službeni stav postrojbe. Umjesto toga, to je "pismo marinca" - navodno jednog od najviših časnika brigade - preko kojeg je postrojba održavala kontakt s vanjskim svijetom. On je navodno tražio da se pismo objavi 11. travnja ne otkrivajući svoje ime. Nakon toga je prekinuo svaku komunikaciju, kaže izvor Novynarnie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije prvi put da se vojnici koji brane Mariupolja žale na nedostatak podrške nacionalnih vlasti. Samo dan ranije, 10. travnja, na Twitteru pukovnije Azov objavljen je video u kojem je zamjenik zapovjednika postrojbe Svyatoslav Palamar rekao da se pukovnija više od dva tjedna nije javljala s političkim vodstvom Ukrajine:

"Jeste li razmišljali o tome kako je biti ovdje? Kako je boriti se u uvjetima koje doživljavaju branitelji Mariupolja? Ti političari kažu: 'Podržavamo ih, u stalnom smo kontaktu', ali prošlo je više od dva tjedna, a nitko se ne javlja na telefon i nitko ni s kim ne razgovara. Ovo je za pamćenje. Da nas se sjećaju, a Mariupolj zauvijek pamte... Ovaj grad je mučenik i borac. A mi postojimo sada, u sadašnjosti, a ne u prošlosti, razumijete li? To je kao da čitate vlastitu osmrtnicu, ali još uvijek ste ovdje, još uvijek ima nade u vašem srcu i znate da vas ljudi dolaze spasiti", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Facebook poruke 36. brigade, general ValerijZalužnji, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je da se obrana Mariupolja nastavlja. Komunikacija s jedinicama koje su još u gradu "stabilna je i netaknuta", rekao je u vlastitoj objavi na Facebooku.

“Naglašavam da provođenje obrambenih operacija nije tema za javnu raspravu. Činimo sve što je moguće i nemoguće da pobijedimo i spasimo živote osoblja i civila na svaki zamisliv način. Vjerujte u ukrajinske oružane snage!” napisao je general Zalužnji, javlja Meduza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je izjavio da vojnici u Mariupolju brane grad od otprilike 10 tisuća ruskih vojnika. Lokalna pukovnija Azov izvijestila je 11. travnja da je broj neprijatelja bio otprilike 10 puta veći od njihovog.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo