rat u Ukrajini / Unatoč sporazumu o izvozu žitarica iz luka Rusi napali Odesu i Mikolajiv. Zaoštrile su se bitke i na istoku

Image
Image

Podsjećamo, da je prije nekoliko dana šef ruske diplomacije Lavrov priznao je da je konačni cilj Moskve srušiti vladu ukrajinskog predsjednika Zelenskog

26.7.2022.
9:36
VOYO logo

Ruske snage opet su raketama napale ukrajinsku južnu luku Odesu u ranim jutarnjim satima, javljaju lokalni dužnosnici, te luku u Mikolajivu. Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov kaže da su ruske snage noćas granatirale stambeno područje u blizini centra grada. Za sada nema informacija o žrtvama.

Guverner regionalne vojne administracije Odese Serhij Bratčuk rano jutros je objavio da je Odesa napadnuta projektilima ispaljenima iz aviona dodavši da će uskoro objaviti više informacija. Naknadno je objavio da je ukrajinska protuzračna obrana "oborila više ruskih raketa". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je, podsjetimo, Rusija napala Odesu krstarećim projektilima samo 12 sati nakon što je Moskva s Kijevom potpisala sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. Ukrajinski predsjednik Zelenski taj je napad nazvao "barbarskim" te dokazom da se Rusiji ne može vjerovati da će poštovati sporazum. Odesa je, naime, jedna od ukrajinskih luka iz kojih bi trebao ići izvoz žitarica koji je blokiran od početka rata.

Veliki požar izbio je u skladištu nafte u okrugu Budimovski u samoproglašenoj nepriznatoj Narodnoj Republici Donjeck nakon što su ukrajinske trupe granatirale pokrajinu, prema izvješćima lokalnih medija. Za sada nema izvještaja o žrtvama ili ozlijeđenima, izvijestila je ruska novinska agencija Tass citirajući novinara s mjesta događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je nastavila isporučivati plin kroz Ukrajinu iako su dvije zemlje u ratu. Jučer je Gazprom priopćio da je njegova opskrba Europe plinom preko Ukrajine taj dan iznosila 41.7 milijuna kubičnih metara, u odnosu na 41.2 milijuna kubičnih metara dan ranije.

Image
ISPORUKA PREMA EUROPI /

Ukrajina tvrdi: 'Rusija povećala tlak u plinovodu bez prethodne najave. To može dovesti do hitnih slučajeva'

Istodobno, Gazprom je izvijestio da zaustavlja drugu plinsku turbinu na Sjevernom toku 1, plinovodu prema Njemačkoj koji se već koristi sa svega 40 posto kapaciteta, te da će protok plina zbog toga biti prepolovljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno, ruski plinski div Gazprom naglo je povećao tlak u plinovodu koji isporučuje ruski plin u Europu bez prethodne najave, priopćio je danas ukrajinski državni operater plinovoda.

Takvi skokovi tlaka mogli bi dovesti do hitnih slučajeva, uključujući puknuća cjevovoda, a operateri cjevovoda dužni su unaprijed obavijestiti jedni druge o njima, priopćila je ukrajinska tvrtka. Gazprom nije bio dostupan za komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, da je prije nekoliko dana šef ruske diplomacije Sergej Lavrov priznao je da je konačni cilj Moskve srušiti vladu ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo