rat u ukrajini / U Izjumu u ruševinama nađena tijela 44 civila, Ukrajina tvrdi da je još 100 civila u Azovstalju

Image
Foto: AP Images

Danas je 76. dan ruske invazije na Ukrajinu, donosimo najnovije informacije

10.5.2022.
8:06
AP Images
VOYO logo
  • Ukrajina javlja da je Rusija na Odesu ispalila više hipersoničnih raketa
  • Ukrajinsko ministarstvo obrane: Ruske snage jurišaju na čeličanu
  • Finska će podnijeti zahtjev za članstvom u NATO-u
  • U napadima hipersoničnim raketama poginula je jedna osoba

13:37 Litva optužila Rusiju za terorizam

Litavski parlament donio je rezoluciju kojim rusku invaziju na Ukrajinu proglasio ''genocidom'', a Rusiju proglašava ''počiniteljem terorizma'', javlja CNN. U rezoluciji koja je prihvaćena jednoglasno, Litva navodi da ruske snage ''namjerno i sustavno gađaju civilne ciljeve'' kao i da je Rusija ''država koja podupire i provodi terorizam''.

10:50 Najmanje 100 civila još je uvijek u čeličani Azovstalj

Najmanje 100 civila ostalo je u čeličani koja je pod snažnom ruskom paljbom u južnom ukrajinskom gradu Mariupolju, rekao je u utorak pomoćnik gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željezara Azovstalj posljednji je dio grada koji je još uvijek u rukama ukrajinskih boraca.

Ukrajina je ranije rekla da su svi civili napustili Azovstalj, a Rusija je objavila da je evakuacija civila iz tvornice završena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim vojske, najmanje je 100 civila u skloništima (Azovstalja). Međutim, to ne smanjuje intenzitet napada okupatora", napisao je pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija nije komentirala njegove tvrdnje, a Reuters nije uspio provjeriti navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:40 Moldavija poziva na povlačenje ruske vojske iz Pridnjestrovlja

Moldavija poziva na povlačenje ruske vojske iz Pridnjestrovlja u Moldaviji, jer želi mirno rješenje sukoba, izjavila je moldavska premijerka Natalija Gavrilica.

"Moldavija koristi platformu UN-a kako bi tražila povlačenje ruske vojske s pridnjestrovskog teritorija Moldavije i kako bi skrenula pažnju na kršenje ljudskih prava u regiji, koja je pod kontrolom nepriznatog režima", rekla je Gavrilica na brifingu u ponedeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim riječima, Kišinjev želi pronaći mirno rješenje za sukob, koje će omogućiti razvoj zemlje u korist svih građana, prenijela je agencija RIA Novosti.

10:23 U ukrajinskom gradu nađena 44 tijela civila

Tijela 44 civila pronađena su u ruševinama stambene zgrade u okupiranom Izjumu, koju su Rusi uništili u ožujku. Izjum je istočni ukrajinski grad koji se nalazi u harkivskoj regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je još jedan strašan ratni zločin ruskih okupatora'', kazao je Oleg Sinegubov, šef regionalne administracije u Harkivu.

10:14 Ubijena jedna osoba u ruskim napadim hipersoničnom raketom

Vatrogasci su ugasili požare koje su pogodili ukrajinski grad Odesu. Odesa se našla pod napadom ruskih snaga. Rusi su ispalili tri rakete Kinzhal, nove hipersonične rakete iz zrakoplova i pogodili dva hotela, šoping centar i skladište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CNN citira ukrajinske izvore koji tvrde kako je u ovom napadu ubijena jedna osoba, a petero ih je ozlijeđeno i prevezeno u bolnicu.

08:46 Biden zabrinut jer Putin ''nema izlaz''

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je zabrinut što ruski predsjednik Vladimir Putin "trenutačno nema izlaz, a ja pokušavam shvatiti što ćemo učiniti u vezi s tim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori su rekli za Reuters da su se američki demokratski zastupnici suglasili o prijedlogu pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, uključujući veliki novi paket oružja.

Bijela kuća je ranije opisala Putinov govor na Dan pobjede u ponedjeljak u Moskvi kao "reviziju povijesti koja je poprimila oblik dezinformacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

08:22 Rusija ne planira zatvoriti veleposlanstva u Europi

Rusija ne planira proaktivno zatvoriti svoja veleposlanstva u Europi kao odgovor na neprijateljske mjere Zapada i proširenje sankcija Moskvi, izvijestila je u utorak novinska agencija RIA, citirajući zamjenika ministra vanjskih poslova.

"To nije u našoj tradiciji", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško za agenciju RIA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

08:05 Britanski obavještajci o ruskom ratnom planu

Rusija je podcijenila ukrajinski otpor i imala previše optimistične planove, što je dovelo do operativnih pogrešaka, navodi se u novom obavještajnom izvješću britanskog Ministarstva obrane. Ruski plan invazije vjerojatno se temeljio na pogrešnoj pretpostavci da će se suočiti s ograničenim otporom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7:50 Ruske snage jurišaju na čeličanu

Ruska vojska snažno napada čeličanu Azovstal u kojoj se nalazi nekoliko stotina branitelja Mariupolja, tvrdi ukrajinski ministar obrane.

Petro Andriušenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja rekao je da su Rusi nastavili s opsadom čim je UN-ov konvoj napustio Donjeck.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su, piše BBC, pokušali dignuti u zrak most koji se koristio za evakuaciju kako bi zarobila zadnje branitelje u postrojenju.

7:35 Finska će podnijeti zahtjev za članstvom u NATO-u

Vrlo je vjerojatno da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, rekla je finska ministrica za europska pitanja. Tytti Tuppurainen rekla je za CNN da odluka još nije donesena. Dodala je da se, ako se njezina zemlja doista prijavi, nada da će ''proces ratifikacije biti što kraći''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7:20 Rusija koristi nove hipersonične rakete

U jučerašnjem ruskom raketiranju lučkog grada Odese pogođeni su trgovački centar i dva hotela, tvrdi Ukrajina. Rusi su ispalili tri rakete Kinzhal, nove hipersonične rakete, iz zrakoplova te pogodili “turističku infrastrukturu”, rekao je Sergej Bratčuk, glasnogovornik regionalne vojne uprave Odese. Dvoje ljudi je završilo u bolnici, a CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost dva videa raketiranja koja su se pojavila na društvenim mrežama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo