ratište ne miruje / VIDEO Fascinantna snimka trenutka kada su Ukrajinci raketom prepolovili ruski helikopter. Britanci se pohvalili: 'Mi smo im to poslali'

Image
Foto: Twitter Ukraine Weapons Tracker

Radi se o najnaprednijem prijenosnom raketnom sustavu STARStreak s najbržim raketama zemlja-zrak kratkog dometa. Na društvenim mrežama sve vrije od snimki 'razvaljivanja' Rusa

2.4.2022.
14:22
Twitter Ukraine Weapons Tracker
VOYO logo

Mi-28N ruskog ratnog zrakoplovstva oboren je izravnim pogotkom iz MANPADS-a iznad Luganske oblasti. Navodno je posada preživjela, objavili su to jučer na Twitteru 
Ukraine Weapons Tracker. 

Britanski mediji izvještavaju da se radi o najnaprednijem britanskom prijenosnom raketnom sustavu STARStreak, koji je Ukrajincima poslao Boris Johnson i njime su prvi put srušili ruski helikopter u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše The Times raketni sustav ispaljuje rakete velike brzine koja uništava mete s tri kinetičke strelice. Na snimci se vidi kako presijeca helikopter Mi-28N na dva dijela u istočnoj regiji Luganska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor iz Ministarstva obrane rekao je kako se ovaj britanski protuzračni sustav u Ukrajini koristi oko tjedan dana. Oružje je proizvedeno u Belfastu i najbrža je to raketa zemlja-zrak kratkog dometa.

Ubrzava se nakon lansiranja i uključuje tri laserski vođena podstreljiva kako bi povećala izglede za pogađanje mete. STARStreak je drugo značajno oružje koje je Britanija poslala Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga dala im je NLAW, koji je trenutačno najnapredniji jednokratni protutenkovski raketni bacač dostupan na tržištu, a ukrajinsko Ministarstvo obrane pohvalilo se i njegovim korištenjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukraine Weapons Tracker redovito na Twitteru objavljuje snimke ukrajinskih napada na ruske snage, pa su tako jučer objavili video uništavanja tenkova.

"Ukrajinski Skif ATGM u upotrebi protiv 2 termobaričnog MRL-a TOS-1A, uništavajući ih oboje. Čini se da su vjerojatno bili nenaoružani, jer da su bili, došlo bi do velike eksplozije tijekom detonacije termobarične rakete. U svakom slučaju, ozbiljan gubitak jer se radi o vrlo moćnim sustavima", napisali su u svojoj objavi uz video.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njemu se vidi kako ukrajinski vojnici kamerama prate i ciljaju ruske tenkove. Jednog pogađaju, čuje se uzvik pobjede, a onda ponovno ciljaju preostala vozila koja se, čini se, kreću cestom koja vodi kroz drvored. U trenutku kad je rusko vozilo izašlo iz šumarka, gađaju još jedan tenk koji nastavlja voziti u plamenu. Na snimci se čuje: "Yeeeesss!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skif je ukrajinski protutenkovski vođeni raketni sustav (ATGM) koji je razvio Luch Design Bureau.

Skif je dizajniran za uništavanja modernih vojnih ciljeva. Mogu gađati ciljeve udaljene i do pet kilometara, ali i na vrlo maloj udaljenosti već od 100 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo