Usred rata / VIDEO TV ekipa snimila bijeg civila pod granatama iz Irpina, predgrađa Kijeva. Umalo i sami stradali, na koridoru se gine

Image
Foto: AP

U dio grada već su prodrli ruski vojnici i čečenski militanti, kaže zapovjednik lokalnih ukrajinskih teritorijalaca: 'Iza sebe ostavljaju pustoš.'

7.3.2022.
11:29
AP
VOYO logo

Irpin, grad od 60.000 stanovnika, od Kijeva je udaljen 27 kilometara sjeveroistočno. Gradonačelnik ovog grada Oleksandr Markušin objavio je jučer da je osobno vidio pogibiju četvero svojih sugrađana koji su pokušali izvući se iz grada: "Dvoje odraslih i dvoje djece."

Danas su se pojavile po nekim zapadnim medijima eksplicitne snimke koje prikazuju trenutke kad granate pogađaju ljude u gradu. Markušin je kazao da je vojska Rusije prodrla u dio grada, da je jučer pri pokušaju evakuacije poginulo osmero ljudi, da se grad i dalje brani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Videoreportažu iz Irpina jučer je objavio i Der Spiegel, kojemu se s terena javio njihov reporter Christoph Reuter koji je ljetos izvještavao i iz Kabula, gdje je dočekao ulazak talibana i uspostavu njihove vlasti u glavnom gradu Afganistana.

Image
O dobrovoljcima koji idu u rat /

Kremlj nakon razgovora Putina i Sholza optužuje: Sve više 'plaćenika', posebno iz Hrvatske, dolazi boriti se u Ukrajinu

Image
O dobrovoljcima koji idu u rat /

Kremlj nakon razgovora Putina i Sholza optužuje: Sve više 'plaćenika', posebno iz Hrvatske, dolazi boriti se u Ukrajinu

Reportaža iz Irpina počinje scenom u kojoj se grupa građana, na putu iz grada, baca na tlo u trenutku kad nedaleko odatle pada nekoliko granata. Njihov grad je direktno na ruti kojom bi ruske trupe trebale proći ako žele, a žele okružiti i napasti glavni grad Ukrajine sa svih strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irpin's mayor Oleksandr Markushyn said he saw 4 people die today: 2 adults and 2 children, who were trying to evacuate. He said in total 8 died. He says part of the city is under Russian control but 'Irpin has not surrendered, Irpin is fighting' pic.twitter.com/5qvxBpn99b

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irpin je, također, gradić iz kojega zadnjih dana stižu agencijske fotografije izbjeglica dok prelaze preko širokog armiranobetonskog mosta s četiri traka, što su ga ukrajinske snage minirale kako bi spriječile rusku ratnu mehanizaciju na putu u Kijev.

Most sada izbjeglima služi i kako bi ispod njega našli privremeni zaklon od granata. Reuter se javio na pola puta iz Kijeva do Irpina, dok se oko njega čula grmljavina granata. Dalje od tog mjesta je opasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina novinara pokušala je otići u Irpin dalje od mjesta odakle se put smatra "opasnim po život", da bi se u jednom trenutku na njih sručilo nekoliko granata. Grad je, opisuje se dalje u prilogu, na udaru artiljerije i ratnog zrakoplovstva.

Zapovjednik lokalnih teritorijalaca Ukrajine ispričao je Spiegelovoj ekipi da se iz nekih dijelova Irpina više niti ne može pobjeći. Duboko uzdahnuvši, kazao je da su u te četvrti prodrli ruski vojnici i čečenski borci i da iza sebe ostavljaju pustoš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Irpina do mosta uspostavljen je humanitarni koridor prema Kijevu, kazao je Reuter:
"Taj humanitarni koridor sad tako izgleda da na njemu prijeti apsolutna opasnost po život. Vojnici (ukrajinski) malim autobusima pokušavaju dovesti se kroz šumu koliko god mogu dalje, skupiti izbjegle i onda zig-zag voziti nazad."

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo