Riskirat će i vlastiti život / Više od 1100 liječnika iz Njemačke prijavilo se za ići u Ukrajinu. Stanje tamo je 'kao u Vukovaru 1991.' u bolnici

Image
Foto: AP

'Po onome što uspijevam vidjeti na TV-u, čini se da se nalaze u apsolutno istoj situaciji kao mi u Vukovaru 1991.', kazala je nedavno naša bivša ratna liječnica

18.4.2022.
11:55
AP
VOYO logo

Predsjednik Savezne liječničke komore Njemačke Klaus Reinhardt kazao je za RND da se iz ove zemlje na portal komore za volonterski odlazak u Ukrajinu ili u neku od susjednih zemalja kako bi tamo liječili ratne ranjenike, prijavilo već "više od 1100 liječnica i liječnika". 

"Taj broj pokazuje kolika solidarnost vlada među medicinarima s ljudima u Ukrajini. U konačnici, odlazak tamo može biti opasan po život", komentirao je Reinhardt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj žrtava u Ukrajini je katastrofalan. Prema procjenama ukrajinskih vlasti, do sada je ubijeno oko 24.000 civila, a broj ranjenih može biti samo još nekoliko puta veći.

Ukrajinski vojni gubici su između 2500 i 3000 poginulih i 10.000 ranjenih, prema podacima ukrajinskih snaga, odnosno do 4000 poginulih prema podacima Pentagona.
U svom jurišu na Ukrajinu vojska Ruske Federacije do sada je potpuno uništila nekoliko bolnica, u granatiranjima i raketiranjima oštećeno ih je više od 300. Jedan od najgorih slučajeva bilo je rusko raketiranje rodilišta u Mariupolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Još ih ne uspijevaju istjerati /

Nakon odbijenice branitelja Mariupolja da se predaju, očekuje se totalna ruska odmazda svim sredstvima

Image
Još ih ne uspijevaju istjerati /

Nakon odbijenice branitelja Mariupolja da se predaju, očekuje se totalna ruska odmazda svim sredstvima

Još krajem ožujka četvero liječnika iz Hrvatske koji su ranjene zbrinjavali u Hrvatskoj tijekom rata u 1990-ima, kazalo je za 24sata da ih sve viđeno u Ukrajini jako podsjeća na scene iz Domovinskog rata.

Dr. Mirjana Sementić Rutko tada je kazala da te "ništa ne može pripremiti na rad u ratnoj bolnici": 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suosjećam s kolegama liječnicima u Ukrajini jer po onome što uspijevam vidjeti na TV-u, čini se da se nalaze u apsolutno istoj situaciji kao mi u Vukovaru 1991."

Liječnička komora Njemačke zbog ovako katastrofalne situacije u Ukrajini, kojoj nedostaje i liječnika i medicinskog materijala, organizirala se kao centralno mjesto za javljanje njemačkih liječnica i liječnika koji bi išli volontirati u ratu u Ukrajini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se obavlja u suradnji s ministarstvom vanjskih poslova, zdravstva i ambasade Ukrajine u Njemačkoj, odnosno zemalja koje graniče s Ukrajinom, a u koje se također dopremaju najteži ranjenici iz Ukrajine.

Koliko je riječ o možda i opasnom poslu liječnica, liječnika, medicinskih sestara i tehničara pokazuju već tjednima agencijske snimke iz ukrajinskih gradova, posebno onih na sjeveru, istoku i na jugu zemlje, gdje je odavno najnormalnije da medicinari do ranjenih građana jure hvatajući zaklone po ulici ili da se, primjerice, nedonoščad improvizirano održava na životu po podrumima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencijske videosnimke pokazuju i to da su ukrajinski medicinari pod strašnim fizičkim, ali još i psihičkim pritiskom, posebno - o čemu svjedoče snimljeni kadrovi - nakon što ne uspiju spasiti život još jednog ranjenog djeteta.

Hrvatski liječnici su se, pak, još prije nekog vremena samoorganizirali i već prije tjedan dana poslali pola milijuna kuna što su ih prikupili od svojih osobnih primanja kao pomoć Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo