nova faza borbi / Vojni analitičar o stanju u Ukrajini: 'Ide jesen, uvijek je u problemu tada onaj koji napada'

Image
Foto: AP Images

Na obje strane vidi se određeni zamor, a fronta je duža od 1000 kilometara

25.8.2022.
18:00
AP Images
VOYO logo

Igor Tabak, analitičar portala „OBRIS - Obrana i sigurnost“ iz Zagreba, za rat u Ukrajini kaže da je nakon pola godine u svojoj intenzivnoj fazi te da je u sredini klasične borbene sezone.

"Prilike su dobre za ratne operacije, iako se na obje strane vidi određeni zamor. Opet, to ne znači da se ruska strana ne uspijeva koncentrirati na uske fronte i na njima nešto postići. S druge strane, Ukrajina se, s obzirom na trajanje i žestinu operacija na frontama dužim od 1000 kilometara, drži dobro, posebno u zadnje vrijeme kad preciznim oružjima koje dobiva od zapadnih saveznika uspijeva donekle kompenzirati rusku prednost u topništvu koja je početkom ljeta bila ogroman problem", govori nam Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pred vratima su jesen pa onda zima, a naš sugovornik kaže da s jesenskim kišama i jesenskom fazom rata dolazi i teže kretanje "po pejzažu".

"Tada je u većem problemu onaj tko se nalazi u napadu. Iako se pričalo o ukrajinskim protunapadima (u posljednje vrijeme op.a), više mi se čini da je to psihološka igra koja je dodatno potaknula Ruse na preslagivanje snaga i dodatne aktivnosti kojima troše svoje ipak ograničene resurse. Tek treba vidjeti, teško je predvidjeti što će se događati na toliko aktivnom bojištu u periodu od idućih mjesec ili dva dana - jer su na čitavoj liniji fronte učestala borbena djelovanja, i to ne samo raketiranja ili granatiranja, nego i smjenjivanje kopnenih napada koji u zadnje vrijeme ipak relativno malo pokreću i mijenjaju liniju", govori Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nisu spremni odustati /

Stiže zima, a Ukrajina i Rusija su iscrpile većinu svojih opcija... Ovo je 5 mogućih scenarija završetka rata

Image
nisu spremni odustati /

Stiže zima, a Ukrajina i Rusija su iscrpile većinu svojih opcija... Ovo je 5 mogućih scenarija završetka rata

Nastavlja da je to aktivan veliki rat kakav Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata, a vanjskim promatračima teško je procijeniti kakav je omjer snaga, tko je tu nadmoćniji.

"Procjene o resursima i gubicima radikalno variraju, ovisno o tome tko ih daje. Jako je teško govoriti o punoj snazi i razini opreme, ukrajinska strana je puno zatvorenija (održava bolju operativnu sigurnost) i iz otvorenih izvora gotovo je nemoguće ulaziti u njihovo stanje brojnosti, ponajviše opreme koja, očigledno, nije dovoljna da bi dovela do balansa na fronti gdje još uvijek određenu inicijativu ima ruska strana, ali je Ukrajinci ipak zadnje vrijeme uspijevaju obuzdati", govori ovaj vojni stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o nedavnoj ruskoj prisutnosti na Jadranu, a na pitanje znači li to da Rusi šire svoj prostor provokacije na NATO, kaže kako ne misli da Rusija išta više provocira nego posljednjih nekoliko godina.

"Vojne vježbe i bliski susreti vojnih postrojbi te pojedinih komada tehnike, bliski plovovi i preleti nisu novost, tu su već godinama, kako na Baltičkom moru, tako i na Crnome moru te Mediteranu, pa i na Jadranu kao sporednom moru Mediterana. Takve situacije događale su se puno puta. Činjenica jest da je rat u Ukrajini zaoštrio stvari, da NATO ne skriva pomoć koju daje ukrajinskoj demokratskoj strani, koja je ujedno i slabija i napadnuta ruskom agresijom. Ali ruska agresivna politika, ne samo vojna, nije novost i njeni ispadi sad su samo malo češće te jasnije vidljivi. Faktično, stanje je tu pod kontrolom", komentira Tabak i kaže da je porast aktivnosti i incidenata nedvojben još od 2014. godine, a sad je to samo više u javnome fokusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo