prijevoz resursa / Vojni stručnjak je objasnio što rusko napuštanje kamiona govori o njihovoj taktici: 'To je sve što vojsci treba'

Image
Foto: AP Images

Hrana, gorivo, medicinska oprema, pa čak i vojnici prevoze se kamionima, dakle gotovo cijela logistika jako ovisi o njima

14.4.2022.
9:29
AP Images
VOYO logo

Kamioni su veoma bitni u rat, jer služe za prijevoz vojnika na prve crte bojišnice, te opskrbljuju ih granatama. Stoga je jasno kako vojske ne bi nikada trebale zanemarivati ili ostavljati kamione koji za njih imaju toliko značaj. 

No, čini se kako upravo to čini ruska vojska koja se našla u problemima od početka invazije na Rusiji. Barem se tako vjeruju stručnjaci sudeći prema fotografijama napuštenih kamiona, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema stručnjacima napušteni kamioni su jasan znak ogromnih ruskih logističkih problema na terenu i sugeriraju da ruski napori propadaju zbog oslanjanja na regrutirane trupe, široko rasprostranjenu korupciju i korištenje civilnih vozila. Uz to za opskrbu svojih snaga moraju prijeći ogromne udaljenosti kako bi opskrbili svoje vojnike i to kroz teritorij na kojem Ukrajinci pružaju motiviran i taktički vješt otpor. 

''Sve što vojsci treba prevozi se kamionima. Oni sami nisu oružje, no služe za prijevoz granata'', naglasio je Trent Telenko, bivši revizor kontrole kvalitete za Agenciju za upravljanje obrambenim ugovorima SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana, gorivo, medicinska oprema, pa čak i vojnici prevoze se kamionima, dakle gotovo cijela logistika jako ovisi o njima.  Jedan od kamiona koji se viđen napušten je višemilijunski kamion koji ispaljuje rakete. Telenko vjeruje se od tako skupe opreme očekuje izdržljivost, no gume su u ratu izdržale samo nekoliko tjedana.  

Naime, ako se kamioni ne pomiču dovoljno njihove gume postanu lomljive i lako pucaju. Telenko smatra da je problem uobičajen kada se gume koriste s niskom napuhavanjem kako bi se nosile s vrstom blatnjavih uvjeta s kojima se ruske snage suočavaju u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako se ne pobrineš za nešto tako važno, očito je da se cijeli vozni park ne održava kako treba'', rekao je Telenko.  

Telenkovo mišljenje na neki način dijeli i američki general iz Drugog svjetskog rata Omar Bradley koji je kazao da "amateri razgovaraju o strategiji, a profesionalci o logistici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incident s početka invazije na Ukrajinu možda je jasno dokazao ruske probleme s logistikom. Naime, američki ministar obrane Lloyd Austin prošlog je mjeseca kazao da je Rusija napravila pogreške u koracima te da se muči s logistikom, a jedan od dužnosnika ministarstva u subotu je kazao da Rusi još uvijek nisu riješili logističke probleme te da zbog toga neće moći poslati potporu svojim snagama u istočnoj Ukrajini.

Phillips O'Brien, profesor sa Sveučilišta St. Andrews na kojem predaje strategiju, primijetio je jedan loš znak vezan uz rusku transportnu logistiku, a to je da Rusi koriste civilne kamione kako bi nadomjestili vojne koji su izgubljeni u bitci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Civilni kamioni nisu napravljeni da prevoze teret ili specifične dijelove opreme", kazao je.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo