'BIT ĆE OSLOBOĐEN OD OKUPACIJE' / Zelenski: 'Sve je počelo s Krimom i završit će s Krimom. Vratit ćemo ga pod ukrajinsku kontrolu'

Image
Foto: AP Photo/Andrew Kravchenko

Na međunarodnoj konferenciji o Krimu, Zelenski je rekao da bi vraćanje kontrole nad poluotokom bio 'najveći antiratni korak'

23.8.2022.
16:43
AP Photo/Andrew Kravchenko
VOYO logo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u utorak da će obnoviti ukrajinsku kontrolu nad poluotokom Krimom što će, kako je rekao, pomoći ponovnoj uspostavi "svjetskog reda i zakona".

Na međunarodnoj konferenciji o Krimu, Zelenski je rekao da bi vraćanje kontrole nad poluotokom, koji je Rusija zauzela i anektirala 2014. u potezu koji većina zemalja ne priznaje, bio "najveći antiratni korak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je počelo s Krimom i završit će s Krimom", rekao je Zelenski u uvodnom obraćanju Krimskoj platformi, forumu koji nastoji obnoviti teritorijalni integritet Ukrajine i okončati rusku aneksiju Krima.

"I to je istina, i vjerujem u to 100 posto - da je za prevladavanje terora, za povratak jamstava i sigurnosti našoj regiji, Europi, cijelom svijetu, potrebno pobijediti u borbi protiv ruske agresije", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
šest mjeseci rata /

Ukrajina tvrdi da bi Rusija pregovarala s njima samo kako bi se pripremila za novi napad

Image
šest mjeseci rata /

Ukrajina tvrdi da bi Rusija pregovarala s njima samo kako bi se pripremila za novi napad

"Potrebno je osloboditi Krim od okupacije", rekao je Zelenski. "Ovo će biti oživljavanje svjetskog zakona i reda", dodaje.

Zelenskij je naveo da na samitu sudjeluju predstavnici oko 60 država i međunarodnih organizacija, uključujući oko 40 predsjednika i premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo svi su sudjelovali online osim poljskog predsjednika Andrzeja Dude koji je u posjetu Kijevu.

Govoreći na samitu, Duda je zatražio od svjetskih vođa da ne zatvaraju oči pred ruskom agresijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krim je bio, jest i bit će dio Ukrajine kao što je Gdanjsk dio Poljske, Nica Francuske, Koeln Njemačke, a Rotterdam dio Nizozemske", rekao je Duda.

"Nema povratka na staro s Rusijom, sigurno nema povratka na staro kad Rusija napada i okupira legalno priznat ukrajinski teritorij".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od onih koji su sudjelovali online bio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je zatražio od međunarodne zajednice da ne pokaže ni "slabost niti duh kompromisa" prema Rusiji.

"Ne smijemo biti slabi, pokazati duh kompromisa, jer se radi o slobodi svih nas i o miru na svim dijelovima zemaljske kugle", rekao je u video poruci upućenoj samitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europljani su spremni dugoročno poduprijeti Ukrajinu u njezinoj borbi, dodao je.

Macron je još jednom pozvao Rusiju da "zaustavi neprijateljstva, povuče snage s čitavog ukrajinskog teritorija i izabere diplomaciju kako bi se ponovno izgradio mir". Predsjedniku Zelenskom poručio je da će "Francuska i EU, s brojnim saveznicima i prijateljima Ukrajine, učiniti sve potrebno kako bi poduprli vašu borbu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija ne pokazuje znakove napuštanja Krima, gdje se nalazi njena crnomorska flota, a koristila je taj poluotok kao platformu za raketne napade na ukrajinske mete.

"Unatoč (ruskim) prijetnjama, Ukrajina je dovoljno jaka da vidi izglede za ukrajinski Krim", rekao je Zelenski. "Obnova ukrajinske kontrole nad poluotokom Krimom bit će povijesni antiratni korak u Europi koja nastoji vratiti sigurnost i pravdu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik rekao je da je Rusija pretvorila Krim u "zonu ekološke katastrofe i vojnu odskočnu dasku za agresiju" i koristila ga za ispaljivanje 750 krstarećih projektila na gradove i sela. Rusija nije potvrdila koliko je projektila lansirano s Krima tijekom sukoba.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo