ruska vojna doktrina / Zamjenik ruskog šefa diplomacije: 'Nikome ne prijetimo nuklearnim oružjem'

Image
Foto: Shutterstock

Putin je ovaj tjedan poručio Zapadu da "ne blefira" kada kaže da će upotrijebiti nuklearno oružje ako teritorijalni integritet Rusije bude ugrožen

23.9.2022.
18:25
Shutterstock
VOYO logo

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u petak da Moskva nikome ne prijeti nuklearnim oružjem te da otvoreni sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om nije u interesu Rusije, izvijestile su državne novinske agencije.

"Nikome ne prijetimo nuklearnim oružjem", rekao je Rjabkov na konferenciji u petak, prenosi novinska agencija Interfax.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriteriji za njihovu upotrebu navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini", dodao je.

Predsjednik Vladimir Putin ovaj je tjedan poručio Zapadu da "ne blefira" kada kaže da će upotrijebiti nuklearno oružje ako teritorijalni integritet Rusije bude ugrožen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Separatističke vlasti u četirima ukrajinskim oblastima pod kontrolom ruske vojske održavaju referendume o tome hoće li se pridružiti Rusiji.

Putin je rekao da podržava ovaj potez koji čini vjerojatnijim pripojenje Rusiji tih područja koja čine 15 posto ukupnog teritorija Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski dužnosnici, uključujući bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, rekli su da će se, nakon što se te regije pripoje Rusiji, svaki napad ukrajinskih snaga na njih smatrati napadom na Rusiju.

Prema ruskoj nuklearnoj doktrini, Moskva može iskoristiti nuklearno oružje ako je Rusija suočena s "egzistencijalnom prijetnjom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medvedev je rekao da Rusija ima opciju korištenja strateškog nuklearnog naoružanja dugog dometa.

No, Rjabkov je rekao da Rusija ne traži "otvoreni sukob" sa Sjedinjenim Američkim Državama ili NATO-om te da ne želi daljnju eskalaciju situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da je Bidenova administracija također svjesna opasnosti od nekontrolirane eskalacije sukoba u Ukrajini", kazao je.

Najavljujući prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata u srijedu, Putin je rekao da se Rusija bori ne samo protiv Ukrajine, već protiv ukupnih vojnih resursa zapadnih zemalja koje podržavaju Kijev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći u petak, ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je kako želi vjerovati "da unatoč svim poteškoćama Moskva i Washington nisu na rubu pred ponorom nuklearnog sukoba", prenosi RIA.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo