PLAN U SLUČAJU ESKALACIJE / Zapadni dužnosnici pripremaju plan za sprečavanje panike ako Rusija baci atomsku bombu: 'Na stolu su svi scenariji'

Image
Foto: Staff Sgt. J.T. Armstrong/U.S. Air Force via AP/Ilustracija
Image
Foto: Staff Sgt. J.T. Armstrong/U.S. Air Force via AP/Ilustracija

Zapadni dužnosnici smatraju da bi ruska upotreba atomskog oružja bila katastrofalna

15.10.2022.
17:01
Staff Sgt. J.T. Armstrong/U.S. Air Force via AP/Ilustracija
VOYO logo

Zapadni dužnosnici udružili su se kako bi isplanirali kako spriječiti kaos i paniku u vlastitim zemljama u slučaju da Rusija baci nuklearnu bombu na Ukrajinu ili blizu nje, piše The Guardian.

Jedan od dužnosnika, koji je tražio da govori pod uvjetom anonimnosti, je na brifingu u petak, kada je upitan hoće li se osmisliti mjere koje će spriječiti panično kupovanje zaliha i bježanje stanovništva iz zemlje, kazao da su se vlade uključile u razborito planiranje svih mogućih scenarija te da su poručile da bi ruska upotreba atomskog oružja bila katastrofalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanje informiranja javnosti, pa čak i školske vježbe o tome kako preživjeti nuklearni rat odvijale su se tijekom hladnog rata u SAD-u, šezdesetih u Njemačkoj i sedamdesetih u Velikoj Britaniji pod nazivom "Zaštiti se i preživi".

Image
RAZBIJANJE NUKLEARNOG TABUA /

Što će Zapad poduzeti ako Putin pokrene nuklearni napad? 'Diplomacija će doći u najdramatičnijem trenutku'

Kampanje su naišle na kritike te su postale predmetom ismijavanja zbog njihove sugestije o mogućem preživljavanju nuklearnog sukoba, iako bi u današnjem slučaju fokus trebao biti usmjeren na sprečavanju javne panike zbog straha od nekontrolirane nuklearne eskalacije koja bi mogla dovesti do toga da veliki gradovi budu mete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irelevantni savjeti

Kate Hudson, glavna tajnica organizacije "Kampanja za nuklearno razoružanje" (CND) koja je osnovana 1957. u Ujedinjenom Kraljevstvu, kazala je da "razborito planiranje" nasljeđuje kampanju britanske vlade "Zaštiti se i preživi" koju je organizacija oštro osudila jer je davala pogrešan dojam irelevantnim savjetima kako preživjeti nuklearni napad.

Moskva se prošlog mjeseca suočila s brojnim neuspjesima na ratištu u Ukrajini, a ruski predsjednik Vladimir Putin zaoštrio je nuklearnu retoriku te kazao da će upotrijebiti "sva raspoloživa sredstva" za obranu ruskog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadni dužnosnik kazao je da su komentari ruskog predsjednika o upotrebi nuklearnog oružja "duboko neodgovorni" i da nijedna druga zemlja ne govori o nuklearnom oružju.

"Ne vidimo ovo kao nuklearnu krizu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka uporaba nuklearnog oružja prekršila bi tabu koji postoji od 1945., što bi dovelo do ozbiljnih posljedica za Rusiju, kao i za sve ostale", kazao je dužnosnik ponavljajući stav koji je ranije izrekao i SAD.

Krajem prošlog mjeseca, Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, kazao je da će se Moskva suočiti s katastrofalnim posljedicama ako rasporede taktičko nuklearno oružje, koje može imati snagu šest ili sedam eksplozija u Hirošimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapad bez odgovora

Zapad ne želi objasniti kako bi mogao odgovoriti na ruske prijetnje, kako bi sačuvao namjernu dvosmislenost, a ne zna se ni što bi mogle učiniti zemlje koje posjeduju nuklearni arsenal.

U četvrtak je francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao da Francuska neće odgovoriti nuklearnim oružjem ako dođe do ruskog nuklearnog napada u Ukrajini. Francuski predsjednik kazao je da temeljni interesi zemlje "uopće ne bi bili izravno pogođeni ako bi, primjerice, došlo do balističkog nuklearnog napada u Ukrajini, u regiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije ovog tjedna, Jeremy Fleming, šef špijunske agencije GCHQ, kazao je da nije vidio nikakav znak da se Rusija priprema koristiti taktičko nuklearno oružje u ili oko Ukrajine. Posao njegove agencije je pomoći u praćenju kretanja ruske vojske i izvijestiti ako ruska vojska odluči staviti nuklearnu bojevu glavu na konvencionalni projektil.

Stručnjaci uglavnom vjeruju da Putin blefira, pokušavajući izazvati strah i nesigurnost na zapadu, kako bi osigurao da SAD ili NATO ne uđu u rat na strani Ukrajine, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo