Traže krivce za poraze / Zapovjednik Crnomorske flote dobio otkaz zbog potapanja krstarice 'Moskva'. To mu je tek manji problem

Image
Foto: Maritime Executive/Twitter

Zadnjih dana se pojavljuju informacije da je Putin osobno počeo izdavati zapovijedi trupama u akciji. Objava o smjenama u vrhu tome bi odgovarala

19.5.2022.
13:11
Maritime Executive/Twitter
VOYO logo

Britansko ministarstvo obrane objavilo je što se dogodilo s dvojicom istaknutih ruskih zapovjednika nakon potapanja raketne krstarice "Moskva" u Crnom moru i potpunog raspada ruskih trupa oko Harkiva na istoku Ukrajine.

"Posljednjih tjedana Rusija je otpustila visoke zapovjednike koje se smatra da su loše obavljali svoje dužnosti u početnim razdobljima invazije na Ukrajinu", navodi se u priopćenju objavljenom na Twitteru, koje se poziva na britanske vojne obavještajne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od dvojice je Igor Osipov, viceadmiral koji je zapovijedao Crnmorskom flotom. Osipov je posljednji put u javnosti viđen još 14. travnja, jedan dan nakon što je "Moskva", na kojoj je tada bilo 510 mornara, potonula prethodno pogođena ukrajinskim projektilima Neptun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nešto nije u redu s Osipovim definitivno je postalo jasno nakon što se nije pojavio niti na paradi povodom Dana pobjede 9. svibnja u Sevastopolju. To je bio povod špekulacijama da bi viceadmiral doista mogao biti u pritvoru kao što su u nekoliko navrata sugerirali pojedini izvori iz Ukrajine.

Drugi kojega spominje britansko ministarstvo obrane, je Sergej Kisel, general pukovnik koji je vodio elitnu 1. gardijsku tenkovsku armiju. Za njega se navodi da je suspendiran, a razlog je potpuni neuspjeh u pokušaju zauzimanja Harkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin osobno zapovijeda...

Britanski vojni obavještajni izvori kažu i to da je, prema njihovim podacima, glavni ruski vojni zapovjednik general Valerij Gerasimov i dalje na svojoj dužnosti, ali da je upitno koliko Vladimir Putin još ima povjerenja u njega.

Image
Pokolj ne usporava /

Borrell: 'Rusija je svjetski rekorder u poginulima od svih napadačkih vojski.' Brojke kažu da je u pravu

Image
Pokolj ne usporava /

Borrell: 'Rusija je svjetski rekorder u poginulima od svih napadačkih vojski.' Brojke kažu da je u pravu

Izvještaj navodi i procjenu da je u ruskoj vojsci trenutno sveprisutno prebacivanje krivnje za rat koji je pošao po krivu, sa sebe na druge. Taj dio izvještaja vjerojatno je direktno povezan s informacijama koje je prije nekoliko dana objavio Independent, da je Putin osobno počeo izdavati zapovijedi o pokretanju ruskih trupa u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin navodno ide toliko daleko da šalje naredbe o kretanju trupa čak na razini pukovnika ili brigadira, a isto čini, prema Independentu, i general Gerasimov.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo