molio za milost / Zarobljeni ruski zapovjednik poslao poruku: 'Rekli su nam da se idemo boriti protiv nacista. Rusija ovdje ne može pobijediti'

Image
Foto: AP Images

Slične izjave imali su i drugi ruski zarobljenici kojima je rečeno da idu u oslobađanje, umjesto u krvoproliće

7.3.2022.
14:00
AP Images
VOYO logo

Zarobljeni ruski zapovjednik molio je za 'milost' za Putinove snage koje su napale Ukrajinu, rekavši da su prevarene u invaziju u lažnom uvjerenju da su vladu srušili nacisti i da je Ukrajini potrebno oslobađanje.

Ruski potpukovnik u specijalnoj jedinici za brzo djelovanje ruske nacionalne garde tvrdi kako je Rusima ispran mozak kako bi podržali rat, ali kako on nakon što je osobno svjedočio situaciji u Ukrajini osjeća sram jer je sudjelovao u ratu i kako se Ukrajinci ''imaju pravo odupirati'', piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpukovnik Mihajlović je rekao da su se njegove sumnje učvrstile kada je vidio dvojicu svojih omiljenih boksača - Oleksandra Usyka i Vasilija Lomačenka - kako pristaju boriti se za Ukrajinu. 

''Preklinjem vas, prestanite prije nego što bude prekasno... Rusija ovdje ne može pobijediti'', poručio je u poruci u kojoj se obratio ruskim trupama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične izjave imali su i drugi ruski zarobljenici kojima je rečeno da idu u oslobađanje, umjesto u krvoproliće. Niti jedna od njihovih izjava ne može se provjeriti, a sve izjave su vjerojatno dane pod određenim stupnjem prisile. Dosljednost u izjavama svih njih, vojnici iz različitih postrojbi koji se bore u različitim dijelovima zemlje, a nisu imali vremena uskladiti svoje priče - je upečatljiva.

Njegova izjava dolazi u trenutku kada je Rusija danas obnovila napad na okružene ukrajinske gradove - u ranim satima napala Mariupolj, Černihiv i Harkov, ali bez značajnijeg osvajanja zemlje. Osim ograničenog napredovanja na jugu, Putinove snage sada su već danima u velikoj mjeri zaustavljene dok su nosile velike gubitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
telefonski razgovor /

Erdogan pozvao Putina da okonča rat. Ruski predsjednik: Može, ali samo pod ovim uvjetima!

Image
telefonski razgovor /

Erdogan pozvao Putina da okonča rat. Ruski predsjednik: Može, ali samo pod ovim uvjetima!

Uoči treće runde pregovora planirane za ponedjeljak, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će prekid vatre započeti ujutro i da će se otvoriti sigurni prolazi za civile iz glavnog grada Kijeva, južnog lučkog grada Mariupolja i gradova Harkova i Sumy.

Neke od ruta za evakuaciju, međutim, vodili bi civile prema Rusiji ili njezinoj saveznici Bjelorusiji - malo vjerojatnim odredištima za mnoge Ukrajince koji bi radije krenuli prema zemljama na zapadnim i južnim granicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo