OSUĐUJU SANKCIJE / Završio sastanak između kineskog i ruskog ministra vanjskih poslova. Lavrov spominje novi svjetski poredak

Image
Foto: Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP

Sastanak je održan nešto više od mjesec dana nakon što je Rusija poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u 'specijalnu vojnu operaciju', pokrenuvši sankcije Zapada bez presedana

30.3.2022.
13:02
Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
VOYO logo

Ministri vanjskih poslova Rusije i Kine u srijedu su osudili "nezakonite i kontraproduktivne" sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njezine operacije u Ukrajini, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui, gdje je Kina domaćin dvodnevne konferencije o Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak je održan nešto više od mjesec dana nakon što je Rusija poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u "specijalnu vojnu operaciju", pokrenuvši sankcije Zapada bez presedana.

Image
POTRESNE SNIMKE /

UZNEMIRUJUĆ VIDEO CNN objavio prve snimke oslobođenog Irpina, grada duhova. Na ulicama još uvijek leže tijela civila

Image
POTRESNE SNIMKE /

UZNEMIRUJUĆ VIDEO CNN objavio prve snimke oslobođenog Irpina, grada duhova. Na ulicama još uvijek leže tijela civila

Rusija od Kine traži podršku i partnerstvo dok postaje sve više izolirana, izdvojena iz globalnih financijskih sustava i lanaca opskrbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministri su razmijenili mišljenja o situaciji oko Ukrajine. Šef ruskog ministarstva vanjskih poslova izvijestio je svog kineskog kolegu o napretku specijalne vojne operacije i dinamici pregovaračkog procesa s režimom u Kijevu", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Strane su primijetile kontraproduktivnu prirodu nezakonitih jednostranih sankcija koje su Rusiji nametnule Sjedinjene Države sa svojim satelitima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je priopćilo kako su se dvojica ministara dogovorila da će Rusija i Kina nastaviti jačati svoje strateško partnerstvo i govoriti o globalnim pitanjima "jedinstvenim glasom".

"Dogovoreno je daljnje jačanje vanjskopolitičke koordinacije i proširenje suradnje, bilateralne i u različitim multilateralnim formatima", navodi ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov je rekao da je vrlo teško vrijeme u povijesti međunarodnih odnosa i da će Rusija, Kina i druge zemlje istomišljenice vjerojatno ojačati odnose kako bi formirale novi svjetski poredak, javlja TASS.

"Zajedno s vama i drugim istomišljenicima krenut ćemo prema multipolarnom, pravednom i demokratskom svjetskom poretku", kazao je Lavrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wang je rekao da su kineski i ruski odnosi "izdržali test međunarodnih turbulencija" te da postoji spremnost na obje strane da se dalje razvijaju odnosi, izvijestila je kineska televizija Feniks.

"Ne postoji granica za suradnju Kine i Rusije, nema ograničenja za naše napore da postignemo mir, zajamčimo sigurnost i suprotstavimo se hegemoniji", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na brifingu za medije u Pekingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov, koji je u ponedjeljak rekao da su odnosi Rusije s Kinom na povijesno najjačoj razini, stigao je ranije u Kinu na razgovore čiji je domaćin Wang, a koji trebaju uključivati ​​predstavnike vladajućih talibana u Afganistanu, kao i Pakistana, Irana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Kina je Rusiji dala političku podršku u ukrajinskom sukobu i odbila je osuditi invaziju, prikazujući SAD i NATO savez kao glavne uzroke krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadne sile su zabrinute da bi joj Kina mogla pružiti materijalnu potporu u ukrajinskom ratu. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo