ZASLUŽENO? / Zbog rata u Ukrajini Francuzi otpustili šefa svoje obavještajne službe. Ranije priznali kako kasne za Amerikancima i Britancima

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Sedam mjeseci nakon što je preuzeo tu ulogu, u izvješću o njegovu otkazu stoji kako nije dovoljno upoznat s tematikom

31.3.2022.
14:59
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Šef francuske obavještajne službe Eric Vidaud dobio je otkaz nakon što nije predvidio rat u Ukrajini, javlja BBC.

Sedam mjeseci nakon što je preuzeo tu ulogu, u izvješću o njegovu otkazu stoji kako nije dovoljno upoznat s tematikom te kako nije prilagao adekvatne brifinge. Spočitnuli su mu i činjenicu da je Amerika predvidjela napad, a Francuzi su to propustili učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kako je neimenovani vojni izvor rekao informativnoj agenciji AFP, njegov posao nije ni bilo predviđanje nego prikupljanje vojnih informacija o mogućim operacijama. Dodaju kako je rekao da Rusija ima sredstva za napadom na Ukrajinu, a to je naposljetku bilo i točno.

Ranije ovog mjeseca francuska je služba priznala kako kasne za britanskom i američkom službom po pitanju Rusije, a BBC navodi kako je njihova sramota još i veća jer francuski je predsjednik razgovarao s ruskim kolegom danima prije nego je invazija započela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za obavještajne službe kaže kako je Francuska prelako okrivila Vidauda za taj lapsus, a drugi podsjeća kako su ga, nekoliko tjedana nakon preuzimanja te uloge kritizirali jer je Australija raskinula nekoliko milijardi vrijedan ugovor o  podmornici s Francuskom te se nagodila s Amerikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo