'INICIJATIVA NA NAŠOJ STRANI' / Zelenski o referendumu: 'Stav Ukrajine nije se promijenio zbog 'neke buke' iz Rusije'

Image
Foto: Ured predsjednika Ukrajine

U očito koordiniranom potezu, proruski dužnosnici najavili su referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. rujna u regijama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja

21.9.2022.
7:38
Ured predsjednika Ukrajine
VOYO logo

Situacija na bojišnici s ruskim snagama jasno pokazuje da je inicijativa na strani Ukrajine, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju objavljenom rano ujutro u srijedu.

"Stav Ukrajine nije se promijenio zbog 'neke buke' iz Rusije, rekao je Zelenski, očito se referirajući na najavljene referendume o pridruživanju Rusiji zaposjednutih dijelova Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u očito koordiniranom potezu, proruski dužnosnici najavili su referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. rujna u regijama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja, koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija.

Image
Drvlje i kamenje /

Macron u UN-u optužio Rusiju da je imperijalistička sila koja po zakonu džungle vraća kolonijalizam

Image
Drvlje i kamenje /

Macron u UN-u optužio Rusiju da je imperijalistička sila koja po zakonu džungle vraća kolonijalizam

Istovjetne poruke je uputio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. "Rusi mogu činiti što god žele. To neće ništa promijeniti", izjavio je Kuleba novinarima u New Yorku gdje se održava godišnje zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrajina ima svako pravo osloboditi svoje teritorije i nastavit će ih oslobađati, što god Rusija imala za reći", dodatno je Kuleba napisao na Twitteru.

Najavljene referendume osudili su i brojni zapadni dužnosnici, između ostalih predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, kanadski premijer Justin Trudeau, njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao i Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joe Bidena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno, visoki dužnosnik američkog State Departmenta izjavio je u utorak za Reuters da će "posljedice biti veće" ako Rusija pripoji dijelove Ukrajine.

"Jasno smo dali do znanja da će doći do 'povećanih posljedica'. Imamo (…) niz alata", rekao je taj neimenovani dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo