Šute o blagoslovu topova / Zelenski oštro o crkvama u Njemačkoj: 'Vjerski vođa blagoslovi zločine. Kako kršćani to mogu prešutjeti?'

Image
Foto: AP

EU Kirilu sankcije nije uvela samo zbog Orbanove ucjene, papa Franjo mu je javno poručio 'neka ne bude Putinov ministrant'. Ali uzalud...

14.6.2022.
20:17
AP
VOYO logo

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski prozvao je vodstva crkava u Njemačkoj, Evangeličke i Katoličke, zbog šutnje na ulogu patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila u ratu u Ukrajini.

"Kad jedan vjerski vođa blagoslivlja takve zločine i pokolje nad ljudima, zašto ga onda drugi vjerski vođe zbog toga ne osuđuju? Kako kršćani to mogu prešutjeti?", prenio je njegove riječi Die Zeit kojemu je Zelenski dao intervju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Moskovski patrijarh Kiril /

Ruski patrijarh za rat između Rusije i Ukrajine krivi - gay pride: 'Govorimo o ljudskom spasu'

Image
Moskovski patrijarh Kiril /

Ruski patrijarh za rat između Rusije i Ukrajine krivi - gay pride: 'Govorimo o ljudskom spasu'

Zbog uloge patrijarha Kirila u ratu u Ukrajini, bolje rečeno zbog "ratnog huškanja" i specifičnih odnosa prema Kremlju u tom ratu, Europska komisija prije mjesec dana predložila je zamrzavanje njegove imovine i zabranu ulaska u Europsku uniju.

Odnosno, EK je predložila sankcije za patrijarha Kirila, iste onakve kakve je već odredila stotinama poslovnih i vojnih ljudi te političara. Jedini razlog zašto konačno Kirilu sankcije nisu određene bilo je protivljenje Mađarske i Viktora Orbana i prijetnja vetom na odluku Unije o novom krugu sankcija Rusiji ako EU ne odustane od Kirila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva katastrofalna izjava Kirila o ratu u Ukrajini koja je odjeknula diljem svijeta bila je ona da je za rat Rusije u Ukrajini "kriva parada ponosa", odnosno gay pride. Otišao je čak dotle da je borbu ruskih trupa u Ukrajini nazvao "borbom od metafizičkog značaja", odnosno borbom između dobra i zla, pri čemu Kremlj predstavlja dobro.

Vjernici i vanjski i unutarnji neprijatelji

Kiril je praktično od početka potpuno podržavao ratni pohod Vladimira Putina na Ukrajinu i kao predsjednika Ruske Federacije, tog i takvog. Držao je mise ruskim vojnicima, proglasio ruski rat u Ukrajini "zaštitom Rusije" i pozvao vojnike da Rusiju dalje nastave štititi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka nam Gospodin pomogne da se ujedinimo u ovo teško vrijeme za našu domovinu, uključujući i oko vlasti", rekao je 75-godišnji Kiril na misi u Moskvi sredinom travnja.

Pozvao je vjernike da se ujedine oko vlasti u Rusiji, što će dovesti "do iskrene solidarnosti i sposobnosti da se odbiju vanjski i unutarnji neprijatelji". I tako mjesecima koliko već traje rat koji je odnio nekoliko desetaka tisuća života vojnika i na ukrajinskoj i na ruskoj strani, plus još je nepoznato koliko tisuća često i namjerno i okrutno pobijenih civila u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, papa Franjo je molio i preklinjao za mir u Ukrajini. Sredinom ožujka u direktnom razgovoru videovezom uspio ga je privoliti na zajednički poziv da se "prekine paljba". Ali je Kiril nastavio po svome. Konačno, početkom prošlog mjeseca papa je javno kritizirao Kirila zbog onoga što govori o ratu u Ukrajini:

"Patrijarh naprosto ne može od sebe činiti Putinovog ministranta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je otkazan ranije dogovoreni sastanak između pape Franje i patrijarha Kirila, zakazan za 14. lipnja u Jeruzalemu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo