stagnacija pregovora / Zelenski oštro poručio da neće prepustiti Rusiji osvojeni teritorij, no znakovito je izostavio jedan dio…

Image
Foto: AP

'Narod Ukrajine me izabrao za predsjednika Ukrajine, a ne za predsjednika neke mini Ukrajine', poručio je Zelenski

7.5.2022.
9:37
AP
VOYO logo

Svaki mirovni sporazum s Rusijom ovisio bi o povlačenju ruskih snaga na položaje prije invazije, rekao je ukrajinski predsjednik. U razgovoru s jednim lndonskim think tankom, Volodimir Zelenski je dodao i da je to minimum koji njegova zemlja može prihvatiti.

Rekao je da je on vođa "Ukrajine, a ne mini-Ukrajine", ali nije spomenuo Krim koji je Rusiji pripojen 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske snage osvojile su velike dijelove teritorija na jugu i istoku zemlje, a trenutno traju i zadnje bitke za grad Mariupolj, koji je po mnogima već pao, a čija pozicija omogućuje Rusiji da poveže anektirani poluotok Krim s teritorijem samoproglašenih republika Donjecka i Luganska na području Ukrajine.

Konačno zauzimanje Mariupolja bilo bi najveće rusko postignuće u dva mjeseca rata i dalo bi ruskom Vladimiru Putinu razlog za slavlje 9. svibnja, kada se Rusiji obilježava Dan pobjede - dan kada je zemlja odnijela pobjedu nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Zelenski je u razgovoru s think tankom Chatham House rekao kako opcija da Rusija zadrži teritorije koje je osvojila u invaziji, uopće nije na stolu.

Image
NOVA PRIJETNJA? /

Vladimir Putin će navodno poslati upozorenje o 'sudnjem danu' na proslavi Dana pobjede

Image
NOVA PRIJETNJA? /

Vladimir Putin će navodno poslati upozorenje o 'sudnjem danu' na proslavi Dana pobjede

"Kako bi se zaustavio rat između Rusije i Ukrajine, jedan od koraka trebao bi biti vraćanje situacije na stanje od 23. veljače", kazao je, misleći na dan prije početka rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Narod Ukrajine me izabrao za predsjednika Ukrajine, a ne za predsjednika neke mini Ukrajine. Ovo je vrlo važna točka", dodao je.

Pozivanje na situaciju od 23. veljače moglo bi značiti da Ukrajina neće inzistirati na ponovnom preuzimanju Krima prije sklapanja mira s Rusijom, poluotoka koji je prije osam godina pripojen Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenski je na kraju pozvao na nastavak diplomatskog dijaloga između Rusije i Ukrajine.

"Unatoč činjenici da su uništili sve mostove, mislim da ipak još nisu svi mostovi uništeni, figurativno rečeno", rekao je Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo