spašavanje života / Zelenski proziva EU zbog odugovlačenja sa sankcijama Rusiji: 'Svaki dan Rusiji plaćate milijardu eura'

Image
Foto: AP Images

Unija raspravlja o šestom krugu mjera protiv Rusije, uključujući i embargo na uvoz ruske nafte

27.5.2022.
7:45
AP Images
VOYO logo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je izrazio negodovanje zbog podjela unutar Europske unije kada je riječ o novim sankcijama protiv Rusije te se upitao zašto je nekim zemljama dopušteno blokirati plan.

"Koliko će još tjedana Europska unija pokušavati dogovoriti šesti paket?", upitao se Zelenski u kasnonoćnom obraćanju, ističući da Rusija dnevno za opskrbu energentima od 27-članog bloka prima milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako podsjeća Reuters, Unija raspravlja o šestom krugu mjera protiv Rusije, uključujući i embargo na uvoz ruske nafte. Za takav potez potreban je konsenzus svih zemalja članica, ali Mađarska se za sada protivi toj ideji s obrazloženjem da bi njezino gospodarstvo pretrpjelo prevelike štete.

"Naravno da sam zahvalan onim prijateljima koji zagovaraju nove sankcije. Ali odakle moć ljudima koji blokiraju ovaj šesti paket? Zašto im je dopušteno imati toliku moć?" upitao se Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INVAZIJA NA UKRAJINU /

Velika ofenziva Rusa na istoku Ukrajine, napali čak 40 gradova! Zelenski: 'Oni više nemaju dovoljno mladića'

Image
INVAZIJA NA UKRAJINU /

Velika ofenziva Rusa na istoku Ukrajine, napali čak 40 gradova! Zelenski: 'Oni više nemaju dovoljno mladića'

Službeni Berlin se nada da će razgovori o novom krugu sankcija uskoro biti dovršeni, no to neće biti tema na samitu čelnika EU-a sljedećeg tjedna, rekao je jedan njemački dužnosnik u srijedu.

U izjavama ukrajinskog predsjednika drugi dan zaredom prisutna je zaoštrena retorika kada je u pitanju pristup svijeta ratu u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pritisak na Rusiju doslovno je pitanje spašavanja života. A svaki dan odugovlačenja, slabosti, raznih sporova ili prijedloga da se 'pacifira' agresor, samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno", rekao je Zelenski.

U srijedu su ga razljutili prijedlozi o ustupcima Kijeva za postizanje mira, rekavši da ideja odiše pokušajima smirivanja nacističke Njemačke 1938. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je i pritužbe da svijet nije uspio potpuno izolirati ruski bankarski sustav, kao i da nije dovoljno brzo Ukrajini dostavio teško naoružanje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo