Od biološkog oružja do pregovora / Zelenski u zabranjenom ruskom intervjuu komentirao: 'Što je ovo trebalo Putinu pa neće živjeti još 50 godina!'

Ruska agencija za nadzor medija odmah je tražila ruske medije da ne prenose intervju ukrajinskog predsjednika

28.3.2022.
18:51
VOYO logo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u prvom intervju ruskim novinarima razljutio je Kremlj, pa je agencija za nadzor medija zabranila njegovo prenošenje u Rusiji.

Taj potez otkriva strah Moskve, poentirao je Zelenski, koji poručuje i da su spremni razgovarati o neutralnosti Ukrajine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije upoznavanje, pa prvo pitanje s papira od Dmitrija Muratova, Nobelovca i glavnog urednika Nove Gazete.

Na početku nije čuo, pa je onda punih 90 minuta Zelenski razgovarao s ruskim novinarima. Od biološkog oružja do pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA ISTIM STOLOM /

Mogu li pregovori u Turskoj spriječiti krvoproliće? Zelenski spreman na kompromise, a Erdogan pozvao Putina da prestane pucati

Image
ZA ISTIM STOLOM /

Mogu li pregovori u Turskoj spriječiti krvoproliće? Zelenski spreman na kompromise, a Erdogan pozvao Putina da prestane pucati


"To je šala. Nema se tu ništa za objasniti. Nemamo nuklearno oružje. Nemamo kemijske biolaboratorije ni kemijsko oružje. Nemamo ih, ne postoje", rekao je Zelenski.

U intervju je rekao da je Ukrajina spremna razgovarati o neutralnosti, odbio o drugim ruskim zahtjevima kao što je demilitarizacija.

"Sigurnosna jamstva i neutralnost, nenuklearni status naše države. Mi smo spremni na to. Ovo je najvažnija točka", kaže ukrajinski predsjednik.

S njim su razgovarali novinari oporbene ruske televizije Dožd, neovisnog portala Meduza, kojima su stranice blokirane u Rusiji i dnevnog lista Kommersant.

"Razumijem da je nemoguće natjerati Rusiju da se u potpunosti odrekne teritorija. Da bi to dovelo do Trećeg svjetskog rata, potpuno razumijem, svjestan sam. Zato kažem da je ovo zaista kompromis. Vratite se ondje gdje je sve počelo i ondje ćemo pokušati riješiti pitanje Donbasa, složeno pitanje Donbasa", poručio je Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska agencija za nadzor medija odmah je tražila ruske medije da ne prenose intervju ukrajinskog predsjednika.

"Zamislite, u Moskvi su bili uplašeni nakon mog intervjua s ruskim novinarima, s onima koji si mogu priuštiti da govore istinu. Tako su napisali, tražili su da se intervju ne objavi. Bilo bi smiješno da nije tako tragično. Uništili su slobodu govora u svojoj državi i pokušavaju je uništiti i u susjednoj", naglasio je Zelenski.

Intervju s ruskim novinarima bio je na ruskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najgoru stvar ruskom jeziku učinio je Vladimir Vladimirovič Putin, nepopravljivu štetu. Izvan Rusije ljudi će se, naravno, sramiti govoriti ruski u određenim društvima", smatra Zelenski.

U razgovoru je rekao i da ne može shvatiti zašto je ovo trebalo Vladimiru Putinu, niti što želi postići jer neće, kako kaže, živjeti još 50 godina. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo