obraćanje australcima / Zelenski upozorio: 'Ne zaustavimo li sada Rusiju... nitko ne može spasiti ijedan komadić svijeta od radioaktivnog uništenja'

Image
Foto: AP Images

"Zemlja koja koristi nuklearnu ucjenu trebala bi dobiti sankcije koje bi trebale pokazati da je takva ucjena destruktivna za samog ucjenjivača", rekao je Zelenski

31.3.2022.
12:00
AP Images
VOYO logo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je australskom parlamentu u četvrtak da Moskva mora odgovarati za prošla nedjela jer da se reagiralo ranije ne bi se odvijala sadašnja invazija te je upozorio da bi nekažnjavanje Moskve moglo ohrabriti druge zemlje da zarate protiv svojih susjeda.

Zelenski je pozvao na nove i strože sankcije kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine i sugerirao da su godine neuspjeha u obuzdavanju globalne moći ohrabrile Moskvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne zaustavimo li sada Rusiju, ne pozovemo li Rusiju na odgovornost onda će neke druge zemlje u svijetu koje jedva čekaju sličan rat protiv svojih susjeda odlučiti da su takve stvari i njima moguće, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Australija i njezini saveznici na Zapadu zabrinuti su zbog sve agresivnije retorike Kine u vezi s Tajvanom, čiju neovisnost osporava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada se odlučuje o sudbini globalne sigurnosti", rekao je Zelenski. "Nitko ne može pobijediti... nitko ne može spasiti ijedan komadić svijeta od radioaktivnog (uništenja) koje bi se dogodilo ako se koristi nuklearno oružje", rekao je.

Australija je Ukrajini isporučila obrambenu opremu i humanitarne zalihe te zabranila izvoz aluminija i aluminijskih ruda, uključujući boksit, u Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek događanja vezano uz rat u Ukrajini pratite OVDJE

Uvela je ukupno 476 sankcija protiv 443 pojedinca, uključujući poslovne ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, i 33 subjekta, uključujući većinu ruskog bankarskog sektora i sve subjekte odgovorne za državni dug zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australija je u četvrtak rekla da nameće dodatnu carinu od 35 posto na uvoz iz Rusije i Bjelorusije, za koje je rekla da podržavaju invaziju.

Žrtve rušenja malezijskog zrakoplova 

Zelenskij je podsjetio na najgori sukob između Australije i Rusije u proteklih nekoliko godina, rušenje zrakoplova MH17 Malaysia Airlinesa iznad istočne Ukrajine koju drže pobunjenici 2014 godine. Kako kažu istražitelji, zrakoplov je pogođen raketom zemlja-zrak ruske proizvodnje. Poginulo je svih 298 osoba u zrakoplovu, uključujući 38 Australaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li Rusija platila odštetu obiteljima poginulih? Ne, oni još uvijek niječu da su krivi za tu tragediju", rekao je Zelenski.

Iste godine je bila i ruska invazija na Krim, podsjetio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je svijet kaznio Rusiju 2014. za ono što je tada učinila, ne bi bilo ništa od ove terorističke invazije na Ukrajinu 2022. Moramo ispraviti takve užasne pogreške,  i to ispraviti ih sada", rekao je.

Ukrajinski čelnik nije precizirao koje dodatne sankcije želi uvesti Rusiji, ali je rekao da rusko vodstvo koristi prijetnju nuklearnim napadom da ograniči globalni odgovor na njezinu invaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zemlja koja koristi nuklearnu ucjenu trebala bi dobiti sankcije koje bi trebale pokazati da je takva ucjena destruktivna za samog ucjenjivača", rekao je Zelenski.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo