41 dan invazije / Zločin u Buči šokirao svijet. EU najavljuje neovisnu istragu, u zapadnim zemljama protjerani ruski diplomati

O zločinima u Buči pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio je i ukrajinski predsjednik

5.4.2022.
18:54
VOYO logo

Europska unija zajedno s Ukrajinom provest će neovisnu istragu o stravičnim zločinima u Buči na koje je jezivim slikama sve okupljene na Vijeću UN-a šokirao ukrajinski predsjednik. Dok Rusi tvrde da su snimke masakra namještene i da je sve laž Zapada, satelitske snimke ih demantiraju.

S druge strane, tu su i svjedoci. Jedna žena vidjela je ubojstvo susjeda pa rekla: "Nije ni znao da će ga ubiti, nije imao vremena nešto reći. Moj suprug i ja smo samo čuli pucanj i on je pao".

O zločinima u Buči pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio je i ukrajinski predsjednik. Istaknuo je kako su žene silovane i ubijane pred djecom. Tvrdi kako su im čupali jezike jer nisu od njih čuli ono što su željeli.

Sjednicu je zatražila Rusija, koja tvrdi zločin u Buči je namješten, a Kijev planira još laži. Kao dokaz da je sve namješteno navode sretno lice gradonačelnika Buče kada je ulazio u grad nakon ruskog povlačenja, a tvrde tijela se ne vide ni na snimci dolaska Ukrajinske Nacionalne garde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POBJEGLA IZ GRADA /

Progovorila svjedokinja koja je preživjela masovna ubijanja u Buči: 'Pružili su im porcije suhe hrane, a onda bacili granatu'

Image
POBJEGLA IZ GRADA /

Progovorila svjedokinja koja je preživjela masovna ubijanja u Buči: 'Pružili su im porcije suhe hrane, a onda bacili granatu'


"Za vrijeme dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, niti jedan civil nije stradao od bilo kakvog nasilnog djelovanja. Dok je grad bio pod ruskog kontrolom mještani su se slobodno kretali gradom", kaže Vasilij Nebenzia, ruski veleposlanik pri UN-u.

Ruske tvrdnje da tijela kad su oni napuštali Buču 30. ožujka nije bilo, demantiraju satelitske snimke. Prema njima mrtvi se na cestama vide već 18. ožujka.

"Rusi su već pokrenuli lažnu kampanju kako bi skrili svoju krivnju za masovno ubijanje civila u Mariupolju. Rade desetke insceniranih intervjua, montiranih snimaka. Sada će namjerno ubijati ljude kako bi izgledalo kao da ih je ubio netko drugi", govori Volodimir Zelenski.


Masakr u Buči izazvao je val protjerivanja ruskih diplomata u zapadnim zemljama. I naravno novi paket sankcija koji će uključivati i zabranu uvoza ugljena. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen smatra kako je važno zadržati najveći pritisak na Putina i rusku vladu u ovom ključnom trenutku.

Tisuće bježe s istoka zemlje, gdje se očekuje velika ofenziva. Rusi su pogodili spremnik opasne dušične kiseline u Rubižnu. Za NATO ovo je ključna faza rata.

"Saveznici su odlučni pružiti daljnju potporu Ukrajini, uključujući protutenkovsko oružje, sustave protuzračne obrane i drugu opremu", istaknuo je Jens Stoltenberg, glavni tajnik UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


A koji su ruski ciljevi otkrio je bivši ruski predsjednik i bliski Putinov suradnik Medvedev, objašnjavajući denacifikaciju Ukrajine. "Ispunjenje tog cilja je u interesu budućih generacije Ukrajinaca i prilike da se konačno izgradi otvorena Euroazija – od Lisabona do Vladivostoka", rekao je.

Ukrajinski obavještajci upozoravaju da Rusi planiraju masakr civila u Mariupolju, i svaljivanje krivnje na ukrajinski AZOV. U tom gradu iz kojeg slika stiže samo s ruske strane borbe i dalje traju, a stanovništvo u potrazi za hranom.

"Teško je naći hranu, uzimamo iz kuća koje su napuštene", navode građani. "Htjeli bi otići, ali ona polako hoda, a vani pucaju, kako da odemo", dodaju drugi.

Iz Ukrajine i jedna sretna priča. Nakon dugotrajnih borbi oko Kijeva, jedan ukrajinski branitelj dobio je slobodno. S iznenađenjem i srećom na licima dočekalo ga je njegovo troje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo