NA STRANI SUNARODNJAKA / Rehn: Ahtisaari je pravi izbor

Image

Povjerenik EU-a za proširenje oštro demantira tvrdnje da nobelovac Martti Ahtisaari ne može sudjelovati u rješavanju graničnog spora Hrvatske i Slovenije jer nije pravnik.

31.3.2009.
13:05
VOYO logo

BRUXELLES - Bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari ima veliko iskustvo u rješavanju sukoba, može pomoći u traženju europskog rješenja za granični spor između Hrvatske i Slovenije i ne mora biti pravnik da bi poštovao međunarodno pravo, izjavio je u utorak u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Ahtisaarija vidim kao predsjedatelja skupine neodređenog broja stručnjaka, koja traži europsko rješenje. On ima veliko iskustvo u rješavanju sukoba i uživa veliki ugled. Osim toga ne morate biti pravnik da biste poštovali međunarodno pravo", rekao je Rehn u raspravi pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenik je time odgovorio na primjedbu zastupnice Doris Pack, koja ga je pitala za Ahtisaarijevu ulogu budući da on nije pravnik.

Rehn je ranije rekao kako očekuje "konstruktivan odgovor"  od Hrvatske i Slovenije na svoj prijedlog rješenja pograničnog spora. Iako o svom prijedlogu još nije dobio očitovanje dvije strane, Rehn ga očekuje svaki čas jer bi u srijedu trebao održati sastanak s predstavnicima Hrvatske i Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se želio izjasniti o tome hoće li na sastanku biti i Ahtisaari, ali je dao do z6nanja da s njim često komunicira.

"S Ahtisaarijem redovitom kontaktiram. Čak i preko telefona možemo razgovarati našim kodiranim jezikom, koji u najmanju ruku otežava posao obavještajnim službama jer moraju naći prevoditelje za finski", našalio se Rehn na račun svoga materinjeg jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rehn je izrazio želju da obje strane omekšaju svoje početna stajališta, ističući da se svi moraju usredočiti na buduća rješenja, a iza sebe ostaviti prošlost.

Također je upozorio na negativnu retoriku u obje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenik je rekao da je došlo vrijeme da se riješi granični prijepor, koji se neuspješno pokušava riješiti već 18 godina.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo