KORUPCIJA, HAAG, ŠKVEROVI... / Rehn: Do ulaska u EU još mnogo posla

Image

Europski povjerenik za proširenje kaže da Hrvatsku do ulaska u EU očekuje veliki posao - borba protiv korupcije, suradnja s Haagom, restrukturiranje škverova, reforma pravosuđa.

29.4.2009.
14:38
VOYO logo

BERLIN - Hrvatska mora još mnogo toga učiniti prije ulaska u EU, a to uključuje borbu protiv korupcije, bolju suradnju s Haškim tribunalom, te restrukturiranje brodogradilišta i prilagođavanje pravosuđa, kazao je povjerenik za proširenje Europske komisije Olli Rehn u intervjuu za njemački list Die Welt.

On nije želio predviđati hoće li Island i Hrvatska zajedno ući u Uniju, ističući da "ne daje takve prognoze". Island je, kazao je, dobrodošao u EU, jer "to je zemlja s dugom demokratskom tradicijom i već primjenjuje gotovo dvije trećine europske pravne stečevine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ulaska Turske, Rehn je kazao da je Turska u posljednjih deset godina postigla bitan napredak, ali da Unija od Ankare očekuje i daljnje korake - između ostalih, poboljšanje zaštite žena i manjina.

Rehn je dodao da će Europska komisija do kraja lipnja s Turskom otvoriti poglavlja o porezima i socijalnoj politici, te istaknuo da je Turska važna tranzitna zemlja za naftu i plin te da bi pregovori mogli pojačati suradnju u području energetike između Bruxellesa i Ankare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces proširenja Unije mora se nastaviti, smatra Rehn. "Zemlje zapadnog Balkana trebaju uvjerljivu europsku perspektivu, koju smo im obećali 2003. godine", ocijenio je.

Proširenje Europske unije omogućilo je veću stabilnost i sve strane su od toga imale gospodarske koristi, smatra Rehn, te zaključuje kako je itekako važno što prije ratificirati Lisabonski ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo