PROTIV STUDENTSKIH METODA / Rektori i Primorac: Deblokirati fakultete!

Image

Hrvatski rektori i ministar znanosti protive se daljnjoj blokadi nastave na fakultetima, ali nisu previše konkretni kada je riječ o studentskim zahtjevima.

28.4.2009.
20:16
VOYO logo

ZAGREB - Na višesatnoj sjednici održanoj u utorak, Rektorski je zbor pozvao sve čelnike visokih učilišta da osiguraju nesmetano održavanje nastave, a studente i nastavnike da izvršavaju svoje akademske obveze. Metode koje koriste studenti prosvjednici ne podržavaju te traže deblokadu fakulteta i nastavak nastave na svim sastavnicama hrvatskih sveučilišta.

Osim rektora, na sjednici su sudjelovali i ministar znanosti Dragan Primorac te šef Hrvatskog studentskog zbora Zvonimir Čengić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici je odlučeno da će se u najavljenim izmjenama zakona o visokom obrazovanju isključivo poštivati načelo uspješnosti, što znači da se neće udovoljiti zahtjevu studenata koji se tom kriteriju protive.

Ministar Primorac izričito kaže da se od kriterija uspješnosti neće odustati. "Svuda se poštuju kriteriji uspješnosti, čak i u nordijiskim zemljama na koje se studenti često pozivaju, a Hrvatska neće biti izuzetak", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se Ministarstva tiče, s izmjenama zakona, kojima će se omogućiti oslobađanje od školarina, može se krenuti odmah, rekao je. "Kriteriji uspješnosti" bit će definirani najkasnije do početka akademske godine 2010./2011., kada će se, dodao je, na visoka učilišta upisati i prva generacija koja će polagati državnu maturu.

Na pitanje što će se dogoditi ako studenti nastave blokirati nastavu s obzirom na to da se oni ne slažu s kriterijem uspješnosti, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao je da "studenti moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i prihvatiti da je za sustavne promjene potrebno vrijeme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nastave inzistirati na blokadama, svakako ću Senatu predložiti neke mjere", rekao je rektor. Novina bi bio i novi sustav stipendiranja i kreditiranja studenata tako da sve socijalne kategorije imaju jednak pristup visokom obrazovanju.

Zaključeno je i da provedba Bolonjskog procesa ni u kojem slučaju ne dolazi u pitanje te će se nastaviti s daljnjim usklađivanjem hrvatskog visokoobrazovnog sustava s europskim sustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključci Rektorskog zbora, najavljeno je, uputit će se sutra na prihvaćanje senatima svih hrvatskih sveučilišta.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike